Diëtisten in actie tegen contracten van zorgverzekeraars

Diëtisten in actie tegen contracten van zorgverzekeraars

18 september 2018 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Met de actie ‘Red de diëtist’ komen diëtisten in opstand tegen de nieuwe contracten met de zorgverzekeraars. Met ingang van 2019 krijgen zij hun indirecte uren niet meer vergoed en moeten zij verplicht een duur klanttevredenheidssysteem aanschaffen. Sinds 2007 is er geen tariefsverhoging geweest. De diëtisten staan niet alleen in hun zorgen: ook de fysiotherapeuten en andere paramedici komen in actie.

Uurtarieven die al tien jaar niet meer geïndexeerd zijn én per 2019 geen vergoeding meer voor de indirecte tijd die diëtisten moeten besteden aan hun zorgverlening. Diëtist en gezondheidswetenschapper Everdien van de Leek heeft een goed lopende praktijk in Leiden, maar onderneemt nu actie tegen de financiële praktijk van de zorgverzekeraars voor een betere waardering van diëtisten: ‘Dit kan zo niet meer’. Everdien begon afgelopen donderdag de actiegroep ‘Red de diëtist’ op Facebook, die op de eerste dag ruim 300 volgers kreeg en inmiddels tot ruim 800 is gegroeid.

Wurgcontracten
Bij de meeste diëtisten liggen de nieuwe, te ondertekenen contracten met zorgverzekeraars nu op de mat. Voor 3 oktober moet er ondertekend worden om verzekerd te zijn van de vergoedingen in het komende jaar. Maar al meer dan tien jaar is het uurtarief blijven steken op 62 euro, dat in 2007 is vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Als er een normale indexering zou worden doorgevoerd voor bijvoorbeeld inflatie, huur van praktijkruimte en andere kosten, dan zou het tarief nu € 72,35 per uur moeten zijn. Daarnaast blijkt uit een kostprijsonderzoek van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) onder 48 praktijken dat van een achturige werkdag slechts 5,3 uur declarabel is. Voor een marktconform salaris met gemiddelde kosten zou een diëtist ongeveer € 80,- per uur moeten verdienen. Het tarief van de meeste zorgverzekeraars ligt rond de 59-62 euro per uur. En dat in een tijd dat steeds duidelijker wordt dat meer aandacht voor voeding en leefstijl de Nederlandse ziektelast enorm zou verminderen.

Indirecte uren niet vergoed
De vergoeding voor indirecte zorg wordt in 2019 afgeschaft, wat in de praktijk betekent dat alleen de daadwerkelijke contactduur met de cliënt kan worden gedeclareerd. Zaken als een overleg met de huisarts, een stuk reflectie op een juiste behandeling, mogen diëtisten in hun eigen tijd doen. Die uren worden vanaf 2019 niet meer vergoed, tenzij de patiënt erbij blijft zitten als de diëtist dit werk verricht. Een onmogelijke en klantonvriendelijke eis.

Verplicht klanttevredenheidsonderzoek
De zorgverzekeraars verplichten daarnaast diëtisten en andere paramedici om PREM (Patient Reported Experience Measures) te gebruiken, een systeem om de klanttevredenheid te meten. Dit systeem moet een praktijk zelf betalen, net zoals de tijd voor het afnemen en de registratie van de vragenlijsten.


Actiegroep ‘Red de diëtist’
Volgens de oprichter van de actiegroep Everdien van der Leek kan het zo niet langer en moet er iets gebeuren. Vandaar dat ze in actie komt tegen de wurgcontracten van de zorgverzekeraars. Met de actiegroep wil ze zorgen voor meer bewustwording van deze situatie bij de zorgverzekeraars en de politiek met als doel verhoging van de tarieven.
De aandacht voor een gezonde leefstijl is er volop. Nieuwkomers als leefstijlcoaches kunnen vanaf 2019 vergoed worden. ‘Zorgverzekeraar CZ heeft zelfs bepaald dat als een cliënt in een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) programma zit, de diëtist voor dezelfde indicatie niet meer vergoed kan worden’, zegt Van der Leek. ‘Diëtisten hebben een gedegen vierjarige HBO opleiding, voldoen aan kwaliteitseisen en zijn in veel gevallen thuis op het gebied van leefstijlinterventies. De zorgverzekeraars omarmen de leefstijlcoaches, maar wij hebben als beroepsgroep al zoveel in huis. Het wordt tijd dat dat herkend, erkend en beter gewaardeerd wordt.’

Diëtisten kunnen zich aanmelden op de Facebookgroep ‘Red de diëtist’


Dit bericht delen: