Wetenschappers geven boeiende colleges over voeding

Wetenschappers geven boeiende colleges over voeding

12 juni 2019 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Via de Universiteit van Nederland geven inspirerende wetenschappers op internet, radio en televisie korte colleges over spannende inzichten uit hun vakgebied. In verschillende formats brengen zij voor een jong en breed publiek de wetenschap tot leven door wekelijks een prikkelende vraag te beantwoorden. Recent zijn vijf video’s verschenen waarin voedingswetenschappers over de nieuwste inzichten op voedingsgebied vertellen.

Hoogleraar Ingrid Steenhuis- Waarom vliegen de kilo’s er na een dieet weer net zo makkelijk aan?

Herken je dit? Met je hele ziel en zaligheid heb je jezelf in een dieet geworpen en de eerste kilo’s vliegen eraf. Flash forward naar een paar maanden later en je bent weer terug bij af. Je bent in ieder geval niet de enige! Volgens hoogleraar preventie en volksgezondheid Ingrid Steenhuis (Vrije Universiteit) is het volhouden van een dieet – of eigenlijk: het omgooien van je hele levensstijl – een van de lastigste dingen die er zijn. In dit college hoor je hoe dat zit.

Sanne Boesveldt – Waarom leidt een verstopte neus tot ander eetgedrag?

Een verstopte neus zorgt ervoor dat je minder ruikt. Dat klinkt logisch. Maar welke invloed heeft een verminderd reukvermogen dan op het eten van een lekker versgebakken appeltaart? Sanne Boesveldt (Universiteit Wageningen) is neurowetenschapper en doet onderzoek naar reukstoornissen die kunnen leiden tot eetproblematiek.

Dr. ir. Saskia Osendarp – Hoe kun je te dik en toch ondervoed zijn?

Veel ontwikkelingslanden maken een enorme economische groei door. En dat is mooi, je ziet dan ook steeds meer mensen met een gezond en welgevoed uiterlijk. Toch schuilt er een gevaar. Voedingswetenschapper Saskia Osendarp (Universiteit Wageningen) vertelt in dit college over het opkomende fenomeen ‘the hidden hunger’. Mensen die genoeg voeding binnenkrijgen en tegelijkertijd ondervoed kunnen zijn… . Dit college leert je alles over micronutriënten en hoe deze tekorten opgelost kunnen worden!

Bas Heijmans- Hoe verandert jouw dna door wat je moeder at?

Waarom wordt de één dik van een patatje en kan een ander zoveel eten als hij wil zonder aan te komen. Dit heb je waarschijnlijk te danken aan je goede genen! Bedankt pap en mam. Maar wist je dat jouw omgeving ook invloed kan uitoefenen op je dna? Epigeneticus Bas Heijmans (Universiteit Leiden) doet onderzoek naar de Hongerwinter en hoe het dna van de kinderen verwerkt in deze voedselarme tijd aangepast is en kan leiden tot overgewicht. Kom in dit college terecht in de wereld van epigenetica.

Anouk Keizer – Waarom vinden mensen met anorexia zichzelf te dik?

Hoe kun je extreem dun zijn en jezelf tóch te dik voelen? Anouk Keizer (Universiteit Utrecht) doet onderzoek naar het verwrongen lichaamsbeeld van mensen met de eetstoornis anorexia. Hoe kan iemand zo ontevreden zijn over zijn lichaam dat het zelfs kan leiden tot een uiterst vergaande uithongering…


Dit bericht delen: