Eatmission app combineert voedingswaarde met CO2-uitstoot

Eatmission app combineert voedingswaarde met CO2-uitstoot

11 december 2023 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Een gezonde wereld begint op je bord. Dat is de leus van de Eatmission app die recent is gelanceerd. Deze unieke voedingstracker-app is een persoonlijke gids voor gezonde en duurzame voedingskeuzes. Met de app kun je je voedingswaarden bijhouden en tegelijkertijd je CO2-voetafdruk monitoren. Of je nu geïnteresseerd bent in je dagelijkse calorie-inname, de verhouding van koolhydraten, eiwitten en vetten, of je CO2-uitstoot als gevolg van voedselconsumptie. EatMission heeft de tools die je nodig hebt.

CO2-doel vaststellen

In de Eatmission app kun je je CO2 doel vaststellen. CO2 wordt wereldwijd uitgedrukt in kg CO2-equivalenten. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander circa 5,0 kg CO2-eq per persoon per dag eet. Voor een gezond en duurzaam voedingspatroon zonder vlees, schommelt de gemiddelde CO2-eq tussen de 2,3 – 3,0 kg per persoon. Als we ons willen houden aan de opwarming van de aarde met minder dan 1,5 graden Celsius, dan moeten we streven naar 2.05 kg CO2-eq per persoon per dag in een strikt scenario en 2,5 kg CO2-eq in een minder strikt scenario (IPCC).

Databank met ruim 2300 producten

De dataset van de nutriënten van de voedingsmiddelen in deze app bestaat uit ruim 2300 producten afkomstig uit de NEVO tabel. De nieuwste NEVO online versie 2023/8.0 is hierin opgenomen. De gegevens over eiwitten, koolhydraten, vetten en vetzuren, vitamines en mineralen zijn in te zien. In de nieuwste editie van NEVO-online is de voedingsmiddelengroep “Vleesvervangers en zuivelvervangers” geactualiseerd. De data van de CO2 komen uit een andere dataset van het RIVM, de Deense LCA database en de Carbon Cloud Climate Hub. Ook wordt verwezen naar wetenschappelijke artikelen over onderzoek naar bepaalde producten. In de app kun je de voetafdruk van producten met elkaar vergelijken.

Disclaimer van de ontwikkelaar

Interpreteer de CO2-voetafdruk met een slag om te arm en zie het als interessant inzicht in de verschillende productgroepen. De data is op basis van gemiddelden per productgroep weergegeven. Zo is er bijvoorbeeld één waarde voor de productgroep appels en niet zozeer voor ieder appel soort, locatie, manier van oogsten etc. Daarnaast zijn er meer klimaatfactoren, zoals watergebruik, landgebruik, verlies in biodiversiteit etc. die een rol spelen bij de productie van voedingsproducten. Indien hier in de toekomst meer data over beschikbaar komt, worden deze meegenomen in de app.
En voeding is meer dan cijfers. Het is een sociale aangelegenheid en eten moet daarnaast ook lekker zijn! Wie weet geeft EatMission net even een ander inzicht in je dagelijkse voeding, zodat je alsnog lekker eet, maar net een stukje duurzamer.

Gratis te downloaden

De app is beschikbaar voor Iphone en Android en is gratis te gebruiken. Achtergrondinformatie is te vinden op de website https://eatmission.app


Dit bericht delen: