Effecten van fructanen uit cichorei en agave op de afweer in de darmen

Effecten van fructanen uit cichorei en agave op de afweer in de darmen

26 april 2023 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Cichorei en agave bevatten fructanen als voedingsvezels. Van voedingsvezels is bekend dat een hoge consumptie in combinatie met voldoende fysieke activiteit bijdraagt aan het gezond ouder worden en het verminderen van het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten en het immuunsysteem verbeteren.

Westers dieet en weinig lichaamsbeweging


Er is wereldwijd een toename in de incidentie van niet-overdraagbare ziekten. Deze toename is het rechtstreekse gevolg van de moderne stedelijke levensstijl van de mens. De sedentaire levensstijl in combinatie met een verwesterd dieet dat rijk is aan vet, en een hoog percentage van simpele suikers en slechts kleine hoeveelheden voedingsvezels bevat, is een belangrijke oorzaak van deze toename. Daartegenover staat dat een hoge consumptie van voedingsvezels in combinatie met voldoende fysieke activiteit bijdraagt aan het gezond ouder worden en het verminderen van het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten. Het is bekend dat het maagdarmkanaal en het immuunsysteem van de darm een belangrijke rol spelen in het vervullen van deze gunstige effecten. Het is echter nog niet volledig bekend welke mechanismen hieraan ten grondslag liggen.


Rol van voedingsvezels


Consumptie van voedingsvezels wordt in verband gebracht met een lager risico op het ontwikkelen van niet-overdraagbare ziekten, zoals collitis of ziekte van Crohn. Ook draagt consumptie van meer vezels bij aan gezond ouder worden. Een belangrijke groep voedingsvezels zijn fructanen. Fructanen zijn op fructose gebaseerde koolhydraten waarvan de ketenlengte of polymerisatiegraad variabel is. Ze worden voornamelijk uit planten gewonnen. Fructanen uit cichoreiwortels worden in Europa veel gebruikt als bron van voedingsvezel voor voedingssupplementen.


Fructanen in cichorei en agave


In Latijns-Amerika vertegenwoordigen planten, zoals agave, een rijke bron van fructanen. De mechanismen die ten grondslag liggen aan de gunstige effecten van fructanen op de gezondheid worden niet volledig begrepen. Daarom heeft Fernández Lainez in haar proefschrift de effecten van fructanen uit cichorei en agave op de darmbarrièrefunctie en het immuunsysteem bestudeerd. Daartoe voerde ze in vitro studies uit met darm- en immuuncellen, die werden blootgesteld aan cichorei- en agave-fructanen van verschillende chemische samenstellingen. De experimenten werden uitgevoerd onder fysiologische omstandigheden en onder geïnduceerde ontstekingscondities. Ontdekt werd dat agave-fructanen een sterk ontstekingsremmend effect hebben via een groep immuunreceptoren.
Fernández Lainez ontdekte ook dat zowel cichorei- als agave-fructanen de darmbarrière kunnen beschermen. Al deze resultaten waren afhankelijk van het fructaantype, evenals van hun ketenlengte. Deze bevindingen dragen bij aan de kennis van de mechanismen die ten grondslag liggen aan de gunstige gezondheidseffecten van fructanen, wat zou kunnen helpen bij het ontwerpen van specifieke therapieën voor de preventie en behandeling van darmontstekingsaandoeningen.

Darmparasiet


In het tweede deel van haar proefschrift bestudeerde Fernández Lainez de invloed van het enzyme arginine deiminase (GlADI) van de darmparasiet Giardia lamblia, dat wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van diarree is. Ze ontdekte dat GlADI dezelfde immuunreceptoren moduleren als fructanen. Ze kunnen deze immuunreceptoren op een dosisafhankelijke manier activeren. Deze resultaten dragen bij aan de kennis over hoe Giardia lamblia vaak weet te ontsnappen aan het afweersysteem van de menselijke gastheer, wat zou kunnen helpen bij het voorstellen van nieuwe anti-giardiasische therapieën, speciaal voor die Giardia-stammen die resistent zijn tegen de eerstelijnsgeneesmiddelen.

CV Cynthia Fernández LainezCynthia Fernández Lainez (1982) studeerde Farmacie en Biologische Chemie aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico, in Mexico City. Haar promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Pathologie en Medische Biologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Daarna zal zij werkzaam zijn als junior onderzoekster aan het Nationale Instituut voor Kindergeneeskunde in Mexico City.


Proefschrift: Effects of fructans on intestinal immunomodulation and the role of toll-like receptors in Giardia-host immunomodulation van C. (Cynthia) Fernández Lainez, Medische Wetenschappen / UMCG
Proefschrift: https://hdl.handle.net/(…)d2-b012-6555b64e3d23


Dit bericht delen: