Hoge voedselprijzen leiden tot ondergewicht en overgewicht

Hoge voedselprijzen leiden tot ondergewicht en overgewicht

2 april 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Wereldwijd dalen de voedselprijzen de laatste zes maanden, maar deze zijn nog steeds erg hoog. Hierdoor neemt niet alleen het aantal mensen met honger en ondervoeding toe, maar ook stijgt het aantal gevallen van obesitas. Door de hoge prijzen kiezen mensen voor goedkopere voedingsmiddelen die vaak minder voedzaam zijn. Dat blijkt uit het driemaandelijkse rapport van de World Bank Group.

“Ongezonde voeding, zoals junk food, is in de ontwikkelde landen goedkoper dan gezonde voeding. Arme mensen met een laag besteedbaar inkomen hebben  de neiging om te kiezen voor goedkoop voedsel dat rijk is aan calorieën, maar weinig voedingswaarde bevat, ” dat zegt Otaviano Canuto, vice president voor Armoedebestrijding en Economisch Management van de World Bank Group. “De helft van het aantal mensen met overgewicht ter wereld woont in slechts negen landen; China, Verenigde Staten, Duitsland, India, Rusland, Brazilië, Mexico, Indonesië en Turkije. Dit bewijst dat obesitas geen epidemie is die zich alleen beperkt tot rijke landen.”

In 2008 hadden 1,46 miljard mensen overgewicht, waarvan 508 miljoen mensen  obesitas. Zelfs conservatieve schattingen laten zien dat het aantal stijgt tot 2,16 miljard voor volwassenen met overgewicht en bijna een verdubbeling tot 1,12 miljard voor obesitas in 2030 in alle regio's en in landen als China en India. Ondanks de ernst van het probleem, lijkt het terugdringen van obesitas geen wereldwijde beleidsprioriteit, zegt de Wereldbank. Miljoenen mensen zullen nog steeds blijven lijden onder de slechte voeding. Of het nu gaat om honger, ondervoeding of obesitas, aldus de Wereldbank.
 
Als reactie op de obesitasepidemie wordt gezonder gedrag nu bevorderd door middel van bijvoorbeeld de vettax, het verbieden of beperken van bepaalde voedingsmiddelen en bewustmakingscampagnes. Er zijn ook extreme gevallen in Japan, waar boetes zijn opgelegd aan werknemers boven bepaalde taillegrenzen.

Interview met Otaviano Canuto

 


Dit bericht delen: