Meer aandacht voor voeding geeft verbetering na niertransplantatie

Meer aandacht voor voeding geeft verbetering na niertransplantatie

13 oktober 2021 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Niertransplantatie is voor de meeste patiënten met eindstadium nierfalen de beste behandeloptie, maar helaas zijn de levensverwachting en de kwaliteit van leven na transplantatie toch slechter dan in de algemene bevolking. Omdat overgewicht en de complicaties daarvan zoals diabetes en hart- en vaatziekten bij deze patiënten veel voorkomen, onderzocht drs. A.W. Gomes Neto, een van de onderzoekers aan de Universiteit Groningen, in hoeverre gezondere voeding een rol kan spelen bij het verbeteren van de uitkomsten na niertransplantatie. Ze vonden van verschillende voedingsfactoren gunstige effecten.

Omega-3-vetzuren en groente


Een hogere consumptie van omega-3 visvetzuren (meervoudig onverzadigde vetzuren) gaat gepaard met een lager overlijdensrisico na niertransplantatie. Ook een hogere consumptie van groente gaat gepaard met een lager overlijdensrisico. Een hogere groenteconsumptie (meer dan plm 150 g/d) geeft ook een lager risico op ontwikkeling van diabetes na niertransplantatie, ondanks het gebruik van diabetes-bevorderende medicatie zoals corticosteroïden. Verder bleek dat gezonde dieetpatronen, zoals het DASH- en Mediterrane dieet, belangrijke gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, zoals een lager risico op schade aan de getransplanteerde nier.

Kwaliteit van leven


Tenslotte vonden we dat voeding een belangrijke rol speelt bij de kwaliteit van leven: ondanks de aanwezigheid van overgewicht bleek een deel van de patiënten ondervoed, hetgeen gepaard ging met slechte kwaliteit van leven en een verhoogd overlijdensrisico.

Voedingstoestand


Samenvattend zijn er meerdere voedingsfactoren aan het licht gekomen met sterke effecten op de gezondheidstoestand van de patiënten.. Monitoring van voedingsinname en voedingsstatus van niertransplantatiepatiënten zou een vast onderdeel moeten vormen in de behandeling van niertransplantatiepatiënten om patiëntspecifieke voedingsadviezen te kunnen geven en uiteindelijk de lange-termijn uitkomsten na niertransplantatie te verbeteren.

Proefschrift Nutrition and malnutrition in kidney transplant recipients


Bron: www.rug.nl


Dit bericht delen: