Roomaroma maakt magere melk lekkerder, maar beïnvloedt eetgedrag niet

Roomaroma maakt magere melk lekkerder, maar beïnvloedt eetgedrag niet

28 februari 2025 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Het verlagen van het vetgehalte in voedingsmiddelen gaat vaak ten koste van de smaak en textuur. Onderzoekers van de Universiteit Wageningen onderzochten in een kleine cross-over studie of het toevoegen van roomaroma de smaakbeleving van magere melk kan verbeteren en of dit invloed heeft op het eetgedrag.


Hoe werkt vetbeleving?


Vet draagt bij aan de smaak, mondgevoel en algemene acceptatie van voedingsmiddelen. Omdat geur een belangrijke rol speelt in hoe wij smaak waarnemen, wordt er steeds vaker gekeken naar de rol van aroma’s als potentiële vetvervangers.


Drie soorten melk getest


In een cross-over studie kregen 56 consumenten drie soorten melk te proeven:
• Magere melk (0% vet) zonder aroma
• Magere melk (0% vet) met toegevoegd roomaroma
• Volle melk (3,5% vet) zonder aroma
De deelnemers beoordeelden de melk op smaakintensiteit, romigheid, nasmaak en algemene voorkeur. Daarnaast werd in een tweede test bij 54 deelnemers gekeken naar het effect op de voedselinname. Na het drinken van 300 ml van één van de melksoorten kregen zij een ontbijt met granola en yoghurt, waarbij de inname werd gemeten.


Meer waardering, geen effect op eetlust


De resultaten laten zien dat de magere melk met roomaroma beter werd gewaardeerd dan gewone magere melk, maar dat er geen verschil was in waargenomen smaakintensiteit, romig mondgevoel of nasmaak. Volle melk scoorde op alle fronten beter dan beide magere varianten.
Het toegevoegde aroma had geen invloed op de hoeveelheid ontbijt die werd gegeten of de snelheid van eten. De honger- en verzadigingsgevoelens verschilden niet tussen de drie groepen.


Geur als mogelijke vetvervanger?


Deze studie toont aan dat vetgerelateerde aroma’s kunnen bijdragen aan een verbeterde smaakbeleving van vetarme producten. Toch blijkt dat het toevoegen van geur geen directe invloed heeft op voedselinname of verzadiging. Dit roept de vraag op hoe effectief geurverrijking kan zijn als strategie om vetreductie in voedingsmiddelen aantrekkelijker te maken. Verdere studies zijn nodig om te begrijpen hoe aroma’s eetgedrag en verzadiging op de lange termijn kunnen beïnvloeden.


Toekomstig onderzoek zou zich moeten richten op het verfijnen van inname-maatregelen en studiedesigns om de rol van retronasale vetgerelateerde geuren beter te begrijpen, niet alleen als sensorische versterkers, maar ook als hulpmiddelen voor het bevorderen van gezondere voedselkeuzes en consumptiepatronen.

door Marlinde Venema

Bron:
Pirc, M., Joosten, L., Pietersma, K., Hageman, C., Bolhuis, D., & Boesveldt, S. (2025). Addition of retronasal milk fat odour during milk consumption increased liking without affecting intake. Appetite, 206, Article 107832. https://doi.org/10.1016/j.appet.2024.107832


Dit bericht delen: