Voedselkeuzelogo Nutri-Score komt op producten

Voedselkeuzelogo Nutri-Score komt op producten

24 januari 2022 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Nederlandse voedselproducenten mogen naar verwachting in de eerste helft van 2022 Nutri-Score als logo gebruiken. Het logo is dan ook geschikt voor online gebruik, bijvoorbeeld in webwinkels die voedingsmiddelen aanbieden.

Gebruik voedselkeuzelogo door producenten

Voedselproducenten mogen Nutri-Score, nadat het logo in Nederland wettelijk is toegelaten, op hun verpakkingen plaatsen. Naar verwachting is dit in de eerste helft van 2022 het geval. Ook onderzoekt de overheid hoe het beheer en de uitvoering van Nutri-Score vorm kan krijgen.
Is het voedselkeuzelogo Nutri-Score in 2022 beschikbaar in Nederland, dan adviseert de overheid de voedselproducenten over de regels van onder andere het aanmelden van het voedselkeuzelogo en hoe het logo toe te passen op de verpakkingen. Als een voedselproducent Nutri-Score op zijn producten zet, dan moet hij op al zijn producten het logo plaatsen. Het is niet mogelijk voor een producent om Nutri-Score op slechts een deel van het productaanbod te plaatsen.

Erkend logo

Voedselproducenten hoeven Nutri-Score niet te gebruiken als ze dat niet willen. Wel is het zo dat alleen Nutri-Score straks een erkend voedselkeuzelogo is voor Nederlandse voedselproducenten. Andere voedselkeuzelogo’s over gezonde voeding mogen Nederlandse producenten niet op Nederlandse verpakkingen plaatsen.

Simpele vergelijking producten

Nutri-Score helpt consumenten om producten simpel en snel met elkaar te vergelijken. Zo kunnen zij gezondere keuzes in de winkel maken. Bijvoorbeeld als ze ontbijtkoek kopen. Met het voedselkeuzelogo op de voorkant van de verpakking ziet straks iedereen in 1 oogopslag dat de ontbijtkoek zonder suiker een donkergroene A heeft. Dat is dus een gezondere keuze dan de naturel ontbijtkoek met een gele C. Of de variant appel & rozijn met een donkeroranje D. Wie precies wil weten wat er in een product zit, draait de verpakking om. Op de achterkant blijft de ingrediëntentabel staan.

Wetenschappers

Wetenschappers ontwikkelden Nutri-Score op verzoek van de Franse overheid die ook eigenaar is. Meer landen, zoals Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en België gebruiken nu Nutri-Score. Gezamenlijk regelen de overheden van deze landen het beheer van Nutri-Score. Het is nodig om Nutri-Score aan te passen, zodat deze aansluit op nationale voedingsrichtlijnen. Dit gebeurt door onafhankelijke wetenschappers uit alle deelnemende landen.

Supermarktketens

Intussen zijn verschillende foodmerken, zoals Iglo en Hak, maar ook supermarktketens, als Albert Heijn en Plus, al begonnen met het voedselkeuzelogo.


Bron: rijksoverheid.nl


Dit bericht delen: