Weinig veranderingen in eetgedrag tijdens tweede golf coronacrisis

Weinig veranderingen in eetgedrag tijdens tweede golf coronacrisis

7 december 2020 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Ook tijdens de tweede golf van de coronacrisis zijn de meeste Nederlanders niet anders gaan eten dan normaal. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum. Wel zijn er kleine veranderingen te zien.

Aan het onderzoek Eetgedrag in coronatijd, dat zowel werd uitgevoerd in de eerste als tweede golf van de coronacrisis, hebben ruim 1200 Nederlanders van 18 jaar en ouder meegedaan. Ook in de tweede golf geven de meeste mensen (86%) aan dat ze niet anders zijn gaan eten in de afgelopen weken. Een deel zegt gezonder te zijn gaan eten (9%) en een deel ongezonder (5%).

Redenen om gezonder te gaan eten zijn: meer behoefte om de weerstand te verhogen, meer tijd om bezig te zijn met gezonde voeding, en meer tijd om gezond te koken. Meer ongezonde verleidingen thuis, wordt genoemd als belangrijkste reden waarom mensen ongezonder zijn gaan eten. Meer eetmomenten, meer stress en verveling zijn andere redenen.

Meer tijd nemen om te eten

1 op de 5 Nederlanders geeft aan meer tijd te nemen om te eten (19%), meer groente en fruit te eten (17%) en bewuster te letten op hun voeding (17%). Een kleine groep (7%) vindt het moeilijker om te kiezen voor gezond eten. 18% is meer gaan snoepen en snacken; vooral koekjes, chocolade en zoutjes of chips.

Minder aandacht hygiëne

Tijdens de eerste golf letten Nederlanders beter op de hygiëne tijdens het koken dan in de tweede golf. 70% gaf toen aan de handen vaker en beter te wassen voor het koken, tegenover 47% nu. Ook groente en fruit werd vaker gewassen (45% versus 29%).

Minder alcohol

Verder zegt een deel van de Nederlanders minder alcohol te zijn gaan drinken tijdens de coronacrisis. In de eerste golf gaf 21% van de ondervraagden aan minder alcohol te drinken dan normaal, in de tweede golf is dit 27%. Een klein percentage (9%) zegt nu juist meer te zijn gaan drinken.

Veranderingen bij jongeren

De grootste veranderingen zijn zowel in de eerste als tweede golf te zien bij Nederlanders onder de 30 jaar. Zij zijn vaker gezonder én ongezonder gaan eten, minder alcohol gaan drinken, en zij zagen het vaakst hun gewicht veranderen (meestal gewichtstoename).

Gezonde gewoonten volhouden

Volgens Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum, bieden de uitkomsten van het onderzoek perspectief: “Een deel van de mensen geeft aan gezonder te zijn gaan eten en minder alcohol te drinken. Dat zijn gewoontes die goed zijn om vast te houden. Als je deze nieuw aangeleerde gewoonten volhoudt, dan levert dat direct winst op voor je gezondheid.”

Bij nieuwe, ongezonde gewoonten is het belangrijk ze snel weer af te leren. “Haal liever niet te veel snoep en snacks in huis, anders is de kans ook groter dat je ervan gaat eten. Wat helpt is een eetdagboek bijhouden, zoals Mijn Eetmeter [link]. Je krijgt dan inzicht in wat, hoeveel en wanneer je eet. Zo zie je snel waar kansen liggen voor verbetering”, aldus Hermans.

Het Voedingscentrum geeft op www.voedingscentrum.nl/coronavirus adviezen hoe je gezond kunt blijven eten in coronatijd. Er zijn ook tips te vinden over gezond thuiswerken.

Bron: persbericht voedingscentrum.nl


Dit bericht delen: