Animatievideo’s over zwangerschapsdiabetes voor cliënten en professionals

Animatievideo’s over zwangerschapsdiabetes voor cliënten en professionals

17 september 2018 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Op de dag van de diëtist (woensdag 19 september) verschijnt een videoserie over zwangerschapsdiabetes ontwikkeld door Corien Maljaars. De video’s zijn online beschikbaar op www.dieetvideo.nl. Binnenkort volgt ook de e-learningmodule voor professionals.

‘Zodra vrouwen de diagnose zwangerschapsdiabetes, krijgen hebben zij veel vragen over hun voeding. Wat mogen zij wel en niet meer eten? Op internet staat veel informatie die niet klopt of verouderd is’, vertelt Corien Maljaars. Zij is diëtist met veel kennis over diabetes en heeft het boek ‘Diabetes en dagelijkse kost’, geschreven, waarvan inmiddels 25.000 exemplaren zijn verkocht.

Uit onderzoek blijkt dat animatiefilmpjes een goede manier zijn om informatie over te brengen aan laaggeletterden, maar dat ook hoogopgeleiden het een prettige manier vinden om geïnformeerd te worden. Zo ontstond het idee om video’s te maken voor deze doelgroep. Voor het idee ontving Maljaars een geldbedrag van DNO (Diabetes Nutrition Organisation) waarmee zij aan de slag kon. De eerste drie video’s kunnen gratis bekeken worden. Er zijn verschillende abonnementsvormen voor patiënten en professionals beschikbaar.

Zwangerschapsdiabetes en leefstijl
Zwangerschapsdiabetes is een groeiend probleem. Zwangerschapsdiabetes wordt gedefinieerd als ‘elke vorm van koolhydraatintolerantie die voor het eerst ontstaat of ontdekt is in deze zwangerschap’. De diagnose wordt gesteld op basis van de OGTT (Orale Glucose Tolerantie Test). Als de diagnose is gesteld, worden de zwangere vrouwen doorverwezen naar de diëtist. Daar zitten soms een of meer weken tussen en in die periode zouden zij de video’s kunnen bekijken om informatie over het dieet te krijgen. In de video’s komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals wat is de invloed van voeding en leefstijl op bloedglucosegehalten, geen suiker eten (geen vruchtensappen, frisdrank en smoothies), wel zuivel, veel groenten en twee stuks fruit en meer bewegen. Tegenwoordig is het koolhydraatarme dieet populair, maar voor deze doelgroep kan dat schadelijk zijn. Het advies is om minimaal 175 gram koolhydraten per dag te gebruiken.

Er is ook een videoversie met een Marokkaanse en een Turkse voice-over beschikbaar.  Vrouwen van Marokkaanse en Turkse afkomst hebben een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes.
Voor het ontwikkelen van de video’s heeft Maljaars samengewerkt met diëtisten gespecialiseerd in diabetes, diabetesverpleegkundigen en verloskundigen. Voor professionals (verloskundigen, diëtisten, diabetesverpleegkundigen) komt binnenkort een e-learningmodule beschikbaar.

De video’s staan met ingang van 19 september op de website www.dieetvideo.nl


Dit bericht delen: