Boek ‘Banaan of kiwi?’ belicht de gevolgen van maagverkleiningen

Boek ‘Banaan of kiwi?’ belicht de gevolgen van maagverkleiningen

14 september 2018 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Met de toename van ernstige obesitas ondergaan steeds meer Nederlanders een bariatrische operatie, beter bekend als maagverkleining. Vorig jaar steeg het aantal operaties al naar 11.000. De ingreep heeft levenslange gevolgen. Om patiënten én zorgverleners goed voor te lichten, schreef Willeke van den Heuvel het boek ‘Banaan of kiwi?’

Een maagverkleining zorgt ervoor dat de maag nog maar weinig voedsel kan bevatten, waardoor mensen minder eten en afvallen. Al meteen verandert de stofwisseling, waardoor bijvoorbeeld diabetes type 2 en een hoog cholesterolgehalte verminderen of verdwijnen. Tegelijkertijd betekent een operatie dat levenslang aanpassingen nodig zijn in de leefwijze om klachten en complicaties tegen te gaan en het gezondere gewicht ook op lange termijn te behouden.

Complicaties en klachten
In de praktijk is er vooral oog voor succesverhalen, is de ervaring van auteur Willeke van den Heuvel. Zelf ging zij in maart 2018 onder het mes. Zij ervoer dat de informatie over de verschillende typen operaties en de gevolgen erg versnipperd is. Verder is er relatief weinig oog voor negatieve effecten waar veel patiënten vroeg of laat mee te maken krijgen, zoals vroege en late dumpingklachten en vitaminetekorten.

Ook zorgprofessionals, zoals huisartsen en apothekers, zijn hier niet altijd van op de hoogte.  Zo krijgen patiënten soms medicijnen voorgeschreven die niet meer goed worden opgenomen, waardoor de werking vermindert of juist wordt versterkt. Het komt bijvoorbeeld voor dat ze met klachten naar huis worden gestuurd omdat op een scan of echo niets te zien is, terwijl er sprake is van een afknelling van de dunne darm. Daarom besloot Van den Heuvel een boek te schrijven.

Medische informatie en ervaringsverhalen
‘Banaan of kiwi?’ geeft een goed beeld van de gevolgen van een maagverkleining op korte én lange termijn. Het boek richt zich in de eerste plaats op mensen die een maagverkleining overwegen of hebben gehad. Maar ook medisch specialisten, diëtisten, huisartsen en andere zorgverleners kunnen er veel aan hebben. In hun praktijk zullen zij immers in toenemende mate cliënten krijgen die een dergelijke operatie hebben ondergaan.

‘Banaan of kiwi?’ bevat zowel verhalen van patiënten als medische informatie over maagverkleiningen, gebaseerd op de laatste bevindingen uit wetenschappelijke onderzoek. Ook beschrijft de auteur haar eigen ervaringen. Voor het boek interviewde ze medisch specialisten van verschillende ziekenhuizen en klinieken, inclusief twee diëtisten. Ze woonde zelfs een operatie bij. De titel verwijst naar de meest voorkomende typen operaties. Bij een gastric bypass heeft de maag nog maar de grootte van een kiwi en wordt de darm omgeleid. Bij een gastric sleeve krijgt de maag de vorm van een banaan.

Bestellen via de website
‘Banaan of kiwi?’ is online te bestellen, o.a. via www.maagverkleining.info, het online kennisplatform dat Van den Heuvel recent heeft gelanceerd. Het boek telt 199 pagina’s en kost 20 euro. Voor bedrijven, ziekenhuizen en klinieken die meerdere exemplaren willen bestellen geldt een staffelkorting. Ook is het mogelijk een editie af te nemen voorzien van het eigen organisatielogo en vier vrij in te vullen pagina’s.


Dit bericht delen: