Coronavirus wordt niet via voedsel overgedragen.
24 maart 2020Volgens wetenschappers is er geen bewijs dat het coronavirus via voedsel wordt over gedragen. Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om in leven te blijven en te groeien. Dat kan niet in voedsel. Het is wel belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan, en volg ook de algemene hygiëne-adviezen op. Zo voorkom je dat er toch nog ziekmakende bacteriën en virussen op eten kunnen komen.
Wat zegt de EFSA
De EFSA volgt nauwlettend de situatie met betrekking tot de uitbraak van coronavirusziekte (COVID-19) die een groot aantal landen over de hele wereld treft. Er is momenteel geen bewijs dat voedsel een waarschijnlijke bron of route van overdracht van het virus is. De hoofdwetenschapper van EFSA, Marta Hugas, zegt: “Ervaringen van eerdere uitbraken van verwante coronavirussen, zoals het ernstige acute respiratoire syndroom coronavirus (SARS-CoV) en het coronavirus van het Midden-Oosten van het ademhalingssyndroom (MERS-CoV), toonden aan dat transmissie via voedselconsumptie niet optraden. Op dit moment is er geen bewijs dat coronavirus in dit opzicht anders is. ” De EFSA blijft de wetenschappelijke literatuur wel in de gaten houden wat betreft eventuele nieuwe inzichten.
Wat zegt de WHO
Wat betreft voedselveiligheid heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorzorgsaanbevelingen gedaan, waaronder advies over het volgen van goede hygiënepraktijken tijdens het hanteren en bereiden van voedsel, zoals handen wassen, vlees grondig koken en mogelijke kruisbesmetting tussen gekookt en ongekookt voedsel vermijden. Meer informatie is te vinden op de WHO-website.
Wat zegt het RIVM
Dit coronavirus is hoogstwaarschijnlijk van een exotisch dier in China naar de mens verspreid. Op markten worden veel verschillende diersoorten levend bij elkaar gebracht. De omstandigheden op deze markten maakt het makkelijker dat virussen van één diersoort naar een andere dier kunnen overspringen, en ook van dier naar mens kunnen overgaan. Door mens-op-mens-besmetting heeft het virus zich vervolgens verder verspreid. Of de dieren nog een rol spelen in de overdracht in China is nog in onderzoek, de bron is immers niet gevonden. Het RIVM gaat er vanuit dat er in Nederland geen verspreiding plaats kan vinden van dier op mens, ook niet via het voedsel dat hier gegeten wordt. Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om ‘in leven te blijven’ en te groeien. Dat kan niet in voedsel.
Wat zegt het Voedingscentrum
Er zijn geen gevallen van besmetting van het coronavirus via voedsel bekend. Toch is het altijd belangrijk om hygiënisch met je voedsel om te gaan, zegt het Voedingscentrum. Nies of hoest niet boven het eten en was altijd je handen voordat je eten bereidt. Zo voorkom je dat mogelijk toch een virusdeeltje op je eten terecht komt. Als je dit vervolgens aanraakt of binnenkrijgt, is het (theoretisch) mogelijk dat je wordt besmet. Ook verhitten is belangrijk, want virussen zijn gevoelig voor hitte en gaan dood als je voedsel goed verhit.
Veiligheidstips voor je eten:
- Was je handen altijd goed voor je gaat eten en voordat je eten klaarmaakt.
- Was ook fruit en groente altijd goed.
- Zorg voor schoon keukengerei zoals messen, spatels en snijplanken.
- Nies of hoest niet boven eten om te voorkomen dat je ziekmakers verspreidt via eten. Moet je niezen of hoesten tijdens het eten of het klaarmaken van eten? Nies/hoest aan de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Was je handen voor je weer verder gaat met eten (bereiden).
- Verschoon vaatdoekjes en hand- en theedoeken regelmatig.
- Snijd vlees, vis en groente op aparte snijplanken. Scheid gaar en rauw eten en voorkom kruisbesmetting.
- Verhit eten door en door om bacteriën en virussen te doden. Schep eten in de magnetron regelmatig om.
- Zet je koelkast op 4 °C. Eten blijft dan langer goed en bacteriën krijgen nauwelijks een kans.
- Let bij het boodschappen doen op of de verpakking nog heel is, controleer de houdbaarheidsdatum en koop gekoelde producten als laatste. Was je handen goed voor en na het boodschappen doen.
Kijk voor meer informatie op www.voedingscentrum.nl