Daling consumptie groente en fruit maar groei in handel
15 januari 2025Extreem weer en geopolitieke spanningen maakten 2024 tot een uitdagend jaar voor de Nederlandse groente- en fruitsector. De continue beschikbaarheid van groenten en fruit is niet vanzelfsprekend. Het is zorgelijk dat de Nederlandse consument steeds verder verwijderd raakt van gezonde voedingsadviezen. Ondanks de dalende binnenlandse consumptie en de uitdagende omstandigheden heeft de Nederlandse groente- en fruitsector opnieuw laten zien dat zij een sterke positie inneemt op de internationale markt.
Veerkracht
Ondanks de uitdagingen toonde de groente- en fruitsector veerkracht. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de sector. Door een stijgende import en een groeiende verkoop in het buitenland bewees de Nederlandse handel opnieuw een betrouwbare partner te zijn voor de Europese Retail en groothandel.
De productie van Nederlandse groenten en fruit vertegenwoordigde in 2024 een waarde van €4,7 miljard. Daarnaast steeg de import met 4% naar €11,0 miljard, en werd 3% meer geëxporteerd dan in 2023, met een totale exportwaarde van €15,6 miljard.
Import avocado, banaan en druiven
De top drie importproducten waren avocado, banaan en druiven. Producten met opvallende groeicijfers in zowel volume als waarde waren knoflook, blauwe bessen en avocado.
Belangrijke herkomstlanden voor import waren Spanje, Peru en Zuid-Afrika, maar opvallende groei werd gerealiseerd uit landen als:
China (+32%), met name door een groter aanbod van knoflook en gember.
Kenia (+18%), vooral avocado’s.
Chili (+16%), met producten als blauwe bessen, druiven en kiwi’s.
Export blauwe bessen, druiven, komkommers
De export richtte zich grotendeels op Duitsland (35%), België (9%) en het Verenigd Koninkrijk (8%). Vooral producten als blauwe bessen, druiven en komkommers zorgden voor een stijgende exportwaarde. Sterke groeipercentages werden behaald in Oostenrijk (+17%), België (+11%) en Spanje (+9%), waarbij vooral druiven, avocado’s en tomaten bijdroegen aan de groei.
Zorgwekkende daling in consumptie groente en fruit
De consumptie van groenten en fruit in Nederland daalde met 3% in 2024, verdeeld over 2% minder groenten en 4% minder fruit. Nederlanders aten minder buiten de deur en compenseerden dit niet door thuis meer groenten en fruit te eten. Zowel thuisgebruik als consumptie in horeca en catering lag lager dan in 2023. Hiermee blijft de Nederlandse consumptie ver achter bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van het Voedingscentrum: 250 gram groenten en 200 gram fruit. De gemiddelde Nederlander zit op slechts 60% van deze norm.
Prijsontwikkeling onder inflatieniveau
Groenten en fruit waren in 2024 gemiddeld slechts beperkt duurder dan een jaar eerder. Volgens cijfers van het CBS stegen de prijzen van verse groenten met 1,3% en van vers fruit met 2,7%. Beide lagen daarmee ruim onder de gemiddelde prijsinflatie van 3,3% voor goederen en diensten in Nederland.
Branchevereniging GroentenFruit Huis merkt daarbij op dat (stijgende) ketenkosten voor bijvoorbeeld energie en arbeid niet altijd worden doorberekend aan de consument, waardoor de prijzen laag blijven. Dit zorgt wel voor toenemende druk op de inkoopprijzen, ook omdat retail groenten en fruit graag inzet als instrument in prijsbeleid en promoties.
Sector blijft presteren
De sector zal zich in blijven zetten voor duurzame productie, gezonde keuzes en betrouwbare beschikbaarheid, met als doel dat consumenten meer groenten en fruit gaan eten: het gezondste voedsel met de laagste milieu footprint.
Bron: https://groentenfruithuis.nl/