EFSA heeft nieuwe ADH voor jodium vastgesteld.
10 juni 2014De EFSA heeft nieuwe Europese ADHs vastgesteld voor de inname van jodium. De ADH voor jodium is 150 microgram per dag voor volwassenen en 200 microgram per dag voor zwangeren en lacterenden. Voor kinderen in de leeftijd 7-11 maanden worden hoeveelheden tussen 70 µg en 130 µg per dag aanbevolen. Dit komt overeen met de adviezen van de Gezondheidsraad die gebaseerd zijn op de Nordic Nutrition Recommendations 2012.
De Europese commissie had EFSA gevraagd een wetenschappelijk advies over de ADH voor jodium uit te brengen. Jodium is een essentiële voedingstof voor meerdere lichamelijke functies waaronder groei van de embryo en de ontwikkeling van neurologische en cognitieve functies. Tekort aan jodium heeft invloed op de werking van de schildklier die hierdoor te snel kan gaan werken. Tekorten zijn vooral zorgwekkend bij kinderen en zwangeren.
Jodium vanuit voedingsmiddelen wordt in hoge mate opgenomen in het darmstelsel (tot wel 90%). De schildklier is de belangrijkste opslagbron voor jodium in het lichaam.
Het panel dat in opdracht van de Europese Commissie onderzoek deed naar de nieuwe aanbevelingen concludeerde aan de hand van meerdere onderzoeken dat een ADH van 150 microgram jodium per dag voldoende is voor volwassenen. Zwangere vrouwen maken meer schildklierhormonen aan, vandaar dat de EFSA deze groep aanraadt hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te verhogen tot 200 µg per dag. Voor lacterende vrouwen houdt het panel hetzelfde advies aan als voor zwangeren. Jodium verlaat namelijk via de moedermelk het lichaam waardoor deze aangevuld moet worden.
Bronnen van jodium
Brood is een product dat rijk is aan jodium door toevoeging van gejodeerd zout.
Volgens het Voedingscentrum is het eten van zes boterhammen per dag genoeg om voldoende jodium binnen te krijgen. Verder is het goed om regelmatig zeevis te eten.
Jodiumrijke producten zijn onder andere visproducten, eieren, melk, en producten die hiervan worden afgeleid. Ook gejodeerd zout kan een aanvulling zijn.
Daling jodiuminname
Uit eerder onderzoek van het RIVM blijkt dat de inname van jodium van de Nederlandse bevolking sinds 2008 met 20-25 procent is gedaald, maar nog wel voldoende is. Op basis van de resultaten van de 'Inzicht in de jodiuminname van kinderen en volwassenen' van de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010 wordt aanbevolen om de jodiuminname bij de Nederlandse bevolking in de gaten te houden.
In de Warenwet is vastgelegd dat brood en broodvervangers, vleesproducten, keukenzout en keukenzoutvervangers verrijkt mogen zijn met jodium. In de praktijk blijkt echter dat producenten van voedingsmiddelen minder vaak gejodeerd zout gebruiken dan was aangenomen, wat de daling van de jodiuminname verklaart. Bovendien streeft de overheid naar verlaging van de zoutconsumptie, waardoor ook de consumptie van gejodeerd zout afneemt.