Door snacken neemt buikvet toe

Door snacken neemt buikvet toe

12 juni 2014 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

Het vet in de lever neemt toe als je dagelijks tussendoortjes eet met veel suiker en vet. De lever wordt niet vetter je als dezelfde hoeveelheid calorieën over drie maaltijden per dag verspreidt. Dat concluderen Susanne La Fleur, neuro-endocrinoloog, en Mireille Serlie, internist endocrinoloog in het AMC, Amsterdam, naar aanleiding van hun gemeenschappelijk klinisch en dierexperimenteel onderzoek. Zij zijn de auteurs van een artikel dat gepubliceerd is in het tijdschrift Hepatology.

De endocrinologen onderzoeken de invloed van obesitas op de suikerstofwisseling, de hersenen en de lever bij ratten en bij mensen.  Onlangs toonden zij als eersten in de wereld aan dat het levervet toeneemt als je zes weken lang dagelijks tussen de maaltijden door extra calorieën ‘snackt’ in de vorm van drankjes met veel suiker of drankjes met veel vet en veel suiker. De lever wordt niet vetter als dezelfde hoeveelheid calorieën wordt verspreid over drie maaltijden.   De proefpersonen waren 36 slanke mannen in de leeftijd van 19-27 jaar die niet overmatig dronken of sportten, gezond aten en een stabiel lichaamsgewicht hadden.  De uitkomsten kunnen dus niet geëxtrapoleerd worden naar vrouwen, kinderen of ouderen.  Op degenen in de controlegroep na, moesten de deelnemers 1000 extra kcal. innemen. Een deel kreeg zowel extra vet als suiker in de vorm van medische voeding. De andere groep kreeg alleen extra suiker in de vorm van frisdrank. Ze namen die extra kcal. bij de maaltijden in (maaltijdvergroting) of tussen de maaltijden door (snacken). Bij de eerste groep werd de lever niet vetter, bij de personen die de extra kcal. tussen namen gebeurde dat wel. Ook het buikvet nam toe.

Leververvetting treedt op zonder dat je er zelf iets van merkt. Wel kan bij langdurige leververvetting de lever gaan ontsteken wat op den duur over kan gaan in leverscirrose en zelfs een levertransplantatie nodig maken. Amerikaanse kinderen verbruiken tot 27% van de calorieën uit vetrijke en suikerrijke snacks. Door het toenemend aantal mensen met obesitas in de Verenigde Staten is leverscirrose door niet-alcohol gerelateerde leververvetting één van de meest voorkomende aanleidingen voor levertransplantaties. De onderzoekers verwachten dat als in Nederland het aantal obese mensen toeneemt ook hier vaker leverscirrose zal voorkomen.

De onderzoekers denken dat mensen gebouwd zijn op het nuttigen van twee, maximaal drie maaltijden per dag. Het is gewend om met periodes van afwisselend veel en te weinig voedsel om te gaan. Het Westerse eetpatroon kent echter diverse tussendoor momenten (snacken).
 
 
Bron: AMC Magazine, nummer 5, juni 2014
Artikel in Hepatology


Dit bericht delen