Consumentenbond ontmaskert superfoods

Consumentenbond ontmaskert superfoods

19 juni 2014 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

De Consumentenbond heeft acht populaire superfoods onderzocht op voedingswaarden en claims. Conclusie: fabrikanten nemen het niet nauw met de waarheid. Overtreding van de Warenwet is eerder regel dan uitzondering.

De acht superfoods die zijn onderzocht, zijn: incabessen, witte moerbeibessen, chiazaad, hennepzaad, cacaonibs, baobabpoeder, macapoeder en tarwegras.

Superfoods worden aangeprezen met prachtige claims: “boordevol vitamines”, “rijke bron van ijzer”, boordevol omega-3-vetzuren” etc. Deze claims kloppen echter niet altijd met het werkelijke gehalte aan nutriënten. Zo is het gehalte aan vitamine A in tarwegraspoeder ruim 400 keer lager dan op het etiket wordt beweerd. Op vier van de acht producten stonden onterechte voedingsclaims. Ook constateert de Consumentenbond andere overtredingen van de Warenwet, zoals Engelstalige etiketinformatie en niet gedeclareerde gehalten aan vitamines en mineralen.

Superfoods zijn producten met een buitengewone hoeveelheid mineralen, vitamines, aminozuren en antioxidanten, waar een bovennatuurlijke kracht aan wordt toegekend. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt echter. Bovendien bevatten sommige producten per 100 gram weliswaar een behoorlijke hoeveelheid vitamines en mineralen, maar gebruik je er per dag maar enkele theelepels van. Verwacht er dus geen wonderen van, luidt het advies van de Consumentenbond.
 
Het onderzoek is gepubliceerd in Consumentenbond Gezondgids , juni 2014
 


Dit bericht delen: