Fosfaatwijzer-dranken voor nierpatiënten in ontwikkeling
27 maart 2018Diëtisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei en experts van Wageningen University & Research ontwikkelen een fosfaatwijzer-dranken voor nierpatiënten. Steeds meer voedingsmiddelen bevatten fosfaat-houdende additieven. Regelmatig is de hoeveelheid fosfaat beduidend hoger dan dat in de officiële voedingsmiddelentabel (NEVO) staat. Veel gebruikte (fris)dranken zullen worden geanalyseerd op fosfaat. Door de resultaten toe te passen in een drankenwijzer, kunnen nierpatiënten straks makkelijker een goede keus maken.
Fosfaathoudende additieven
Bij toenemende nierschade verliezen de nieren het vermogen voldoende fosfaat uit het bloed te filteren, met als gevolg verhoogde fosfaatwaarden in het bloed. Verhoogde fosfaatwaarden bij nierpatiënten vergroten de kans op complicaties. Om het fosfaat te normaliseren krijgen patiënten adviezen om de fosfaatinname te beperken en zijn vaak fosfaatbindende medicijnen (fosfaatbinders) nodig. Het slikken van fosfaatbinders wordt als belastend ervaren. Ook het beperken van de fosfaatinname uit voeding en dranken kan een opgave zijn. Steeds vaker worden fosfaathoudende additieven gebruikt in o.a. (fris)dranken en hiermee vormen zij een belangrijke bron van fosfaten. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid fosfaat in bewerkte producten beduidend hoger kan zijn dan de hoeveelheid die in de NEVO-tabel staat. Om de bijdrage van (fris)dranken aan fosfaatinname te bepalen zullen de fosfaatwaarden van veel dranken geanalyseerd worden.
Fosfaatwijzer-dranken
De fosfaatwijzer-dranken maakt straks inzichtelijk welke dranken weinig en welke veel fosfaat bevatten. Bovendien is er aandacht voor de richtlijnen goede voeding en hoe de dranken hierin passen voor de nierpatiënten. “De fosfaatwijzer kan een handig naslagwerk zijn om een gezond en verantwoorde keuze te maken in (fris)drankgebruik. Mogelijk kunnen patiënten zo minderen met fosfaatbinders en wordt de ziekte minder belastend ervaren” aldus Inez Jans, diëtist in Ziekenhuis Gelderse Vallei en betrokken bij dit project.
De komende tijd zal het team, Inez Jans en Marjolein Bense (diëtisten Ziekenhuis Gelderse Vallei), Menrike Menkveld (Alliantie Voeding in de Zorg), Anneke Bulten (student Wageningen UR) en Prof. Dr. Marianne Geleijnse (Wageningen UR) de (fris)dranken selecteren en laten analyseren. Samen met professionals en patiënten wordt de data verwerkt tot een praktische fosfaatwijzer die breed beschikbaar wordt gesteld. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Shire aan de Alliantie Voeding in de Zorg.
Bron: persbericht Alliantie Voeding in de Zorg, maart 2018