Gezondheidsklachten door vitamine B6 gebruik

Gezondheidsklachten door vitamine B6 gebruik

12 september 2016 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Bijna een op de vijf gebruikers van vitamine B6-supplementen zegt na gebruik gezondheidsklachten ondervonden te hebben. Een te hoge dosering hiervan kan leiden tot klachten aan het zenuwstelsel, zoals tintelingen en gevoelloosheid. Dat blijkt uit onderzoek van televisieprogramma Radar. Aan het onderzoek deden 39.099 leden van het Radar Testpanel mee. Het onderzoek vond plaats tussen 5 en 10 augustus 2016.

Een kleine helft van de ruim 39.000 deelnemende Testpanelrespondenten gebruikt op regelmatige basis vitaminesupplementen, waarvan 36 procent dagelijks. De grootste groep (38%) neemt extra vitaminen vanwege de leeftijd. Anderen doen dat vanwege een specifieke situatie of aandoening (25%) of op aanraden van de huisarts (23%). 1 op de 5 zegt anders niet voldoende vitaminen binnen te krijgen.
'Commerciële onzin'

6 procent is gestopt met de extra vitaminen. Een derde van deze groep was niet langer overtuigd dat het werkt. 32 procent zegt de vitaminen zo al binnen te krijgen, een ruim kwart merkte er niets van. 16 procent had gehoord of gelezen dat het niet werkt, of zelfs niet goed voor je is.
Van wie nooit regelmatig vitaminesupplementen heeft gebruikt (48% van de respondenten), is twee derde ervan overtuigd dat hij/zij de vitaminen zo al binnenkrijgt. 41 procent vindt het commerciële onzin, 1 op de 5 gelooft er simpelweg niet in.

Hoge dosering
De helft van de regelmatige vitamineslikkers slikt vitamine B6, waarvan 1 op de 10 via middeltjes die alléén B6 bevatten. Wie vitamine B6 slikt, heeft veelal geen idee hoeveel hij/zij dagelijks binnenkrijgt (43%).
Een te hoge dosering vitamine B6 kan mogelijk leiden tot klachten aan het zenuwstelsel, zoals tintelingen en gevoelloosheid. Vaak komen deze zenuwpijnen voor in handen en voeten, maar ook elders in het lichaam kan het zenuwstelsel hierdoor aangetast worden. 18 procent van de Testpanelleden die vitamine B6 slikken, heeft het idee dat ze gezondheidsklachten hebben (gehad) die te linken zijn aan de supplementen die zij slikken.

Tintelingen in de handen worden het vaakst genoemd (40%), 30 procent heeft (ook) tintelingen in de voeten. 35 procent meldt pijn aan de handen en/of voeten. Bijna een kwart (24%) heeft last van zenuwpijn.
In 61 procent van de gevallen traden de klachten op nadat de vitaminesupplementen langer dan een half jaar werden gebruikt. Bij twee derde hiervan gaat het om meerdere jaren gebruik. De overige 40 procent kreeg binnen een half jaar na het beginnen met vitaminesupplementen klachten. Bij ruim een derde van deze groep begonnen de klachten nagenoeg direct na gebruik.
Vitamine B6 is vrij verkrijgbaar in hoeveelheden tot 100mg per pil, terwijl 25 mg maximaal per dag aanbevolen is. Toch zijn er nog geen regels gesteld aan de verkoop van deze vitamine.

Blijvende schade
1 op de 3 mensen met klachten die mogelijk aan de inname van extra vitamines is te linken, is hiermee naar de huisarts gestapt. Bij 14 procent van deze groep is een teveel aan vitamine B6 in het bloed geconstateerd. 4 procent (26 mensen) heeft blijvende schade opgelopen door een teveel aan vitamine B6. Nog eens 65 procent weet niet of dit het geval is.

Bron: radar.avrotros.nl 


Dit bericht delen: