Impressie van het International Congressof Nutrition and Dietetics 2024 (ICND2024) in Toronto

Impressie van het International Congressof Nutrition and Dietetics 2024 (ICND2024) in Toronto

6 december 2024 0 Door Voeding & Visie
Dit bericht delen:

Dr. Barbara van der Meij | Voeding & Visie Platform voor voeding en diëtetiek; praktijk en wetenschap | Jaargang 37, nummer 2, Winter 2024 | Pagina 21-22

Op 11, 13 en 14 juni 2024 vond het International Congress of Nutrition and Dietetics 2024 plaats (ICND2024), het vierjaarlijkse congres van de International Confederation of Nutrition and Dietetics in Toronto. Aan de oever van Lake Ontario, namen meer dan 1000 personen vanuit de hele wereld actief deel.

Lezingen en workshops op het ICND behandelden een brede variatie aan onderwerpen. Er waren meerdere sessies over leiderschap en professionalisering, maar ook over bijvoorbeeld ondervoeding, voeding bij chirurgie, gastro-intestinale aandoeningen en ouderen. Hieronder geef ik een impressie van een aantal interessante lezingen die ik bijwoonde.

De toekomst van de diëtetiek?

Interessant was de workshop ‘100 ways dietitians could be different in the future’, waarin we in kleine groepen met een ‘out of the box’ techniek verschillende toekomstbeelden voor de diëtetiek visualiseerden. De techniek die hierbij werd gebruikt was 100 ways anything could be different in the future (Institute for the Future, z.d). De insteek was om een situatie in te beelden (bijvoorbeeld: de meeste diëtisten werken in loondienst), en deze situatie volledig om te keren (de meeste diëtisten werken niet in loondienst). Vervolgens bedacht je een plausibele verklaring hoe de omgekeerde situatie was ontstaan (werkgevers hebben contracten van diëtisten verbroken en huren diëtisten in op zzp-basis, om zo kosten te besparen). Dit leverde verschillende toekomstverwachtingen op, zoals bijvoorbeeld dat over een aantal jaar de diëtist een robot is. Of dat in de toekomst er evenveel mannelijke als vrouwelijke diëtisten zijn. Er werd geapplaudisseerd voor de groep die een toekomstscenario schetste waarbij de diëtist een royaal salaris ontvangt.

Canadese obesitas richtlijn

In een workshop werd de herziene Canadese obesitas richtlijn besproken op een interactieve manier. De Canadian Adult Obesity Clinical Practice Guidelines is geschreven door een multidisciplinaire groep van experts en leidde dan ook tot veel discussie binnen de diëtetiek professie (CMAJ,2020). De Canadese diëtistencommunity wil deze richtlijn vooralsnog ook niet ondersteunen (‘endorsen’). De discussies gingen over de term ‘obesitas’, de nadruk op gewicht en stigma’s rondom gewicht, en of obesitas een chronische ziekte is. In deze workshop werden de resultaten van een landelijke survey bij Canadese diëtisten gepresenteerd (Obesity Canada, 2020). Vervolgens discussieerden deelnemers over hun visie op deze richtlijnen en hun eigen ervaringen met obesitas richtlijnen. Bevindingen werden actief met de zaal gedeeld.

EFAD-leden

De EFAD was sterk vertegenwoordigd op ICND, natuurlijk door onze eigen Wineke Remeijnse (Executive Director) en Annemieke van Ginkel (Honorary President). Maar ik ontmoette ook Fransesca Tabbachi, een Italiaanse diëtist en onderzoeker die met veel passie de EFAD-werkgroep oncologie leidt en Clare Corish, professor in Dublin en organisator van het volgende ICND congres. Zij gaven aan dat op ICND-congressen vaak de ‘pareltjes’ van de diëtetiek aanwezig zijn, wat heel inspirerend is.

De diëtist en Artificial Intelligence

Interessant verhaal door Prof. Dr. Nadine Braunstein (Sacramento, Californié, braunstein@csus.edu) over AI binnen het vakgebied van de diëtist. Braunstein vroeg aan de zaal hoeveel ervaring mensen hadden met het gebruik van AI, en het bleek dat bijna iedereen wel eens of vaak AI gebruikte.

In haar presentatie noemde Braunstein een aantal voorbeelden waarbij AI kan worden ingezet door de diëtist, bijvoorbeeld bij het genereren en personaliseren van dieetvoorschriften en recepten, het samenvatten of vertalen van teksten, het creëren van content of plaatjes (bijv. voor onderwijs, brochures, etc) en het maken van quizzen of examenvragen. Zij gaf adviezen voor het invoeren van instructies ‘prompts’ in chat-GPT. Bijvoorbeeld, geef als het kan een voorbeeld, geef aan wat je belangrijk vindt, vraag eventueel ook om een bepaalde opmaak, en wees vriendelijk tegen chat-GPT (‘be nice’). Tijdens het gebruik kun je de ‘prompts’ aanpassen om het resultaat verder te verbeteren. Uiteraard werd aangegeven dat output van chat-GPT altijd nog gecontroleerd moet worden en je zelf moet zorgen dat de inhoud juist en volledig is. Nadine Braunstein raadde nog een aantal informatiebronnen aan (zie tabel).

Ondervoeding

Een van de sessies ging specifiek over het thema ondervoeding. Eerst vertelde Heather Keller iets over een nieuwe definitie voor ‘nutrition risk’. Heather is onderzoeker bij de University of Waterloo in Canada. Christine Mills vertelde iets over een studie naar sociale netwerken en vond zeven verschillende sociale netwerkgroepen bij revalidatiepatiënten. Ze onderscheidde patronen in sociale netwerken en sociale activiteiten per demografische groep. Hoe diverser het sociale netwerk van mensen was, hoe lager het risico op ondervoeding (volgens de SCREEN-8 score). Er werd ook gesproken over de SCREEN-3 tool, dit is een goede, korte tool. Het nadeel is dat deze het aantal mensen met een risico op ondervoeding in de huisartsenpraktijk overschat (Older Adult Nutrition Screening z.d.).

Interessant was ook de presentatie van Katherine Ford (University of Waterloo). Zij is actief betrokken in Advancing Malnutrition Care (AMC). Dit project is in 2022 gelanceerd met als doel ondervoeding te voorkomen, herkennen en behandelen. Katherine vertelde over de implementatiestudie waarin een ‘mentor-champion’ model werd gehanteerd om de doelgerichte aanpak voor ondervoeding te verspreiden en om voedingsstrategieën op te schalen in ziekenhuizen in heel Canada. Er werden regionale mentor-championparen gevormd. Tegelijkertijd werd onderzoek gedaan, bijvoorbeeld via de INPAC (Integrated Nutrition Pathway for Acute Care) en de More-2-Eat Study.

Tenslotte weer een voorbeeld waarin via een interviewstudie interessante inzichten en ervaringen bij patiënten worden opgehaald: hoe zien patiënten het concept ondervoeding? Sarah Mackay, een diëtist en oud-collega van mij in Brisbane (Australië) die een PhD studie doet, vertelde dat er tussen patiënten een grote variatie was wat betreft percepties, begrip en voorkeuren voor de term ‘ondervoeding’. Er blijken incon­sistenties te zijn in hoe zorgprofessionals ondervoeding met patiënten bespreken. Het woord ondervoeding roept bij patiënten verschillende associaties op. Om de herkenning en het begrip van ondervoeding te ondersteunen bij patiënten, moeten zorgprofessionals nadenken over de manier waarop ze ondervoeding bespreken met patiënten.

Vrouwen met borstkanker, chemotherapie en gewichtstoename

Ik bezocht het ICDN2024-congres met mijn collega-onderzoeker bij de HAN, Anja de Kruif. Anja hield een presentatie over haar promotieonderzoek bij vrouwen met borstkanker die chemotherapie krijgen en vaak aankomen in gewicht. Anja onderzocht hoe vrouwen hiermee omgaan en onderscheidde daarbij vier groepen met verschillende vaardigheden en coping stijlen rondom voeding en beweging.

De resultaten van Anja bieden mogelijkheden voor meer persoonsgerichte leefstijlinterventies voor vrouwen met borstkanker, en eventueel ook voor andere patiëntgroepen. Anja en ik zijn in september (2024) gestart met een pilotstudie waarin een combinatie van vaktherapie en een leefstijlinterventie worden getest en verder ontwikkeld met en bij vrouwen met borstkanker.

Patiënten met gemetastaseerde oververwachtingen rondom voedingsinformatie

Mijn eigen presentatie ging over een interviewstudie bij patiënten met gemetastaseerde kanker die onder behandeling zijn in het Radboudumc in Nijmegen. We vroegen hen wat voeding voor hen betekende, en wat hun verwachtingen waren rondom voedingsinformatie tijdens behandeling met chemotherapie. Hieruit bleek dat de meeste patiënten voeding belangrijk vinden, en dat zij graag vroeg in hun behandeling persoonlijke adviezen over voeding ontvangen. Ook werd door een aantal patiënten aangegeven dat zorgverleners soms over onvoldoende kennis beschikten om voedingsvragen te beantwoorden en dat adviezen vanuit verschillende zorgverleners niet altijd eenduidig zijn. Deze studie biedt veel aanknopingspunten voor de praktijk. Vanuit de samenwerking van het HAN Center of Exeprtise ‘Sneller Herstel’ met het Radboudumc (Dr. Manon van den Berg, themaleider) zal hier vervolg aan worden gegeven.

Dr. Barbara van der Meij

Dit artikel is eerder verschenen in het vaktijdschrift Voeding & Visie. Diëtisten in Nederland kunnen het tijdschrift kosteloos ontvangen. Niet ontvangen? Abonneren kan door hier te klikken.

Bronnen

  • CMAJ (2020). Obesity in adults: a clinical practice guideline. CMAJ, 192(E875-91). https://doi.org/10.1503/cmaj.191707
  • Institute for the Future. (z.d.). Resources. https://www.iftf.org/foresightessentials/for-individuals/fast-futures/
  • Obesity Canada. (2020). Canadian Adult Obesity Clinical Practice Guidelines (CAO-CPGs). https://obesitycanada.ca/guidelines/
  • Older Adult Nutrition Screening. (z.d.). SCREEN Tools. https://olderadultnutritionscreening.com/screen-tools/

Informatiebronnen over artificial intelligence (AI)

Goede prompts voor het gebruik van AIhttps://news.microsoft.com/source/features/ai/the-art-of-the-prompt-how-to-get-the-best-out-of-generative-ai/
Wekelijkse nieuwsbrief met AI updates https://futuretools.beehiiv.com/subscribe
Ethische richtlijnen voor het gebruik van AI in het onderwijsFoltynek, T., Bjelobaba, S., Glendinning, I. et al. ENAI Recommendations on the ethical use of Artificial Intelligence in Education. Int J Educ Integr 19, 12 (2023). https://doi.org/10.1007/s40979-023-00133-4
Review artikel over positieve aspecten en ethische issues AI en voedingDetopoulou, Paraskevi & Voulgaridou, Gavriela & Moschos, Panagiotis & Levidi, Despoina & Anastasiou, Thelma & Dedes, Vasilis & Diplari, Eirini & Fourfouri, Nikoleta & Giaginis, Constantinos & Panoutsopoulos, Georgios & Papadopoulou, Sousana. (2023). Artificial intelligence, nutrition, and ethical issues: A mini-review. Clinical Nutrition Open Science. 50. 10.1016/j.nutos.2023.07.001.
National Institute on Artificial Intelligence in Societyhttps://www.csus.edu/center/ai-in-society/resources.html

Dit bericht delen: