Inspirerend Kennisevent Voeding & Huid 2024 voor huidprofessionals

Inspirerend Kennisevent Voeding & Huid 2024 voor huidprofessionals

15 oktober 2024 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Op 14 oktober vond het allereerste Kennisevent Voeding en Huid plaats, een netwerkevent voor voedings- en huidprofessionals. Er waren zo’n 120 deelnemers aanwezig op de prachtige locatie Landgoed de Salentein in Nijkerk. Dagvoorzitter was Samantha Jordaans. Zij is oprichter van het Kennis Instituut Voeding en Huid (KIVH) en initiatiefneemster van het evenement. Het doel was om zorgprofessionals met elkaar in contact te brengen om de zorg aan de patiënt met huidaandoeningen te verbeteren. Er waren huidtherapeuten, schoonheidsspecialisten, dermatogen en diëtisten aanwezig. Een anti-inflammatoire voeding kan een rol spelen, maar er moet ook integraal naar patiënten worden gekeken.


Onbewerkte voeding


In de vorm van een talkshow kwamen diverse deskundigen aan het woord. Dr. Berber Vlieg, senior diëtist-onderzoeker vertelde dat een onbewerkte voeding met veel plantaardige producten, goede vetten en gefermenteerde zuivel kan bijdragen aan het verbeteren van het microbioom in de darmen. Deze anti-inflammatoire voeding kan ook het immuunsysteem versterken. Sterk bewerkt voedsel kan daarentegen een pro-inflammatoir effect hebben met een toename van eczeem als gevolg. Binnenkort start de IMPACDD-studie naar het effect van een immuunondersteunende voeding bij volwassenen met matig tot ernstig eczeem in het OLVG en AUMC in Amsterdam. Hiervoor kunnen nog patiënten worden aangemeld. ‘Want we hebben data nodig om bewijs te verzamelen waarmee we de invloed van voeding kunnen aantonen en om behandelrichtlijnen aan te passen.’

Mindfullness


Diëtist Bea Koet besprak het ziektebeeld lipoedeem, een chronische aandoening waarbij de vetcellen ongelijk verdeeld zijn in de huid. Dit leidt tot een verstoorde vetverdeling met dikke, ongelijkmatig gevormde, zware en pijnlijke benen en soms ook armen. Diëten en lichaamsbeweging hebben slechts een zeer beperkte invloed op de disproportionele vetverdeling. In het kader van zelfmanagement is het belangrijk de patiënt centraal te stellen en de regie te geven.
Drs. Jantine van ’t Klooster, huidtherapeut en mindfulnesstrainer en Netty van Kaathoven, diëtist gingen in op de rol van mindfullness. Intuïtief en mindfull eten helpt om een gezonde en ontspannen relatie met eten op te bouwen. Netty vertelde over de zeven verschillende vormen van honger en over de bewustwording van eetgedrag.

Integrale benadering


Dr. Karin Houtman, dermatoloog en dr. Willemijn Bos, dermatoloog en body-mind-energy dokter vertelden dat een dermatoloog meer kan doen medicijnen voorschrijven. ‘Als behandelaar moeten we kijken en luisteren naar wat de patiënt zelf verteld en waar zijn of haar pijn vandaan komt.’ Een holistische benadering is nodig. Een medicijn kan een quick-fix zijn, maar meestal zijn er onderliggende problemen die de huidklachten verergeren. Bij Positieve Gezondheid ligt het accent niet op ziekte, maar op de mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Zo is er aandacht voor kwaliteit van leven, zingeving en mentaal welbevinden.
Tussen de sessies door was er ruimte voor ervaringsverhalen onder meer met foto’s van baby’s met atopisch eczeem waar je de rillingen van kreeg. Het blijken eenzame zoektochten te zijn naar oplossingen voor ernstige huidproblemen.


Chermaine Kwant, diëtist en voedingswetenschapper, sloot de inspirerende dag af met heel persoonlijk verhaal over haar levensbedreigende ziekte. Ze had volgens de artsen nog maar een jaar te leven, maar acht jaar later (na twee longtransplantaties) staat ze voor ons te presenteren en is haar proefschrift klaar. Ze noemt zichzelf een ‘rebel’. Ze legt zich niet neer bij wat mensen zeggen, maar gaat door en zet zich in voor een meer integrale benadering binnen complexe academische zorg.
Hiermee kwam een einde aan een zeer boeiende en emotionele bijeenkomst. De deelnemers namen actief deel aan de gesprekken en inzichten werden gedeeld. Het kennisnetwerk voor zorgprofessionals in de voeding en de huid zal binnenkort worden opgericht. Hier zullen we vast meer van gaan horen.

Majorie Former


Dit bericht delen: