Komt er een suikertaks in Nederland?

Komt er een suikertaks in Nederland?

19 april 2018 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Nederlanders krijgen elke dag gemiddeld dertig suikerklontjes binnen, waar de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om een hoeveelheid van niet meer dan 12,5 (vrouwen) en 15 (mannen) klontjes te eten. Het Diabetesfonds is een terugroepactie gestart, maar is een suikertaks niet veel effectiever? In Groot-Brittannië is het een groot succes.

Volgens verschillende onderzoeken eten wij in Nederland veel te veel suiker. We krijgen gemiddeld zo'n 37 kilo suiker per jaar binnen en daarmee staan we wereldwijd op de derde plek.
Het ministerie van Volksgezondheid laat weten de ambitie te hebben om mensen te verleiden tot een gezonder leven. De staatssecretaris staat open voor alle maatregelen die effectief en uitvoerbaar zijn, dat zou dus ook de frisdranktaks kunnen zijn,  maar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de branchevereniging van supermarkten, ziet een suikertaks  niet zitten. Er is al een akkoord met voedselfabrikanten waarin zij onder andere hebben toegezegd voor 2020 de hoeveelheid suiker in hun frisdranken te verminderen met 20 procent. De komende maanden gaat het ministerie kijken of deze afspraken genoeg zijn en of er niet nog een schepje bovenop moet.

Suikertaks in Groot-Brittannië succes
De invoering in Groot-Brittannië van belasting op suikerhoudende frisdranken om overgewicht terug te dringen, is een groot succes. Voorafgaand aan de invoering hebben veel frisdrankproducenten de hoeveelheid suiker in hun producten verlaagd.
De maatregel werd eerder deze maand van kracht. Hij maakt onderscheid tussen frisdrank met 5 tot 8 gram suiker per 100 milliliter (sinas) en frisdrank die meer suiker bevat (cola, energiedrank). Daardoor is de prijs van frisdranken uit de eerste groep bijna 20 procent per liter omhoog gegaan, die van dranken uit de tweede groep zo'n 25 procent. Frisdranken met minder dan 5 gram suiker per 100 milliliter zijn vrijgesteld, net als fruitdranken zonder toegevoegde suiker.

Dat makers van frisdranken zich zo snel zouden aanpassen, had de regering niet verwacht. Zo bevatten Fanta en Sprite vorig jaar nog meer dan 8 gram suiker per 100 milliliter. Nu zit er minder dan 5 gram per 100 milliliter in, zodat de prijs hetzelfde kan blijven. Dat geldt ook voor huismerken van de grote supermarktketen Tesco.

Het gevolg is dat de hoeveelheid suiker in Britse frisdranken nu al met 30.000 ton is afgenomen, terwijl de regering ging ervan uit dat het allemaal veel geleidelijker zou gaan. Een gevolg is ook dat deze heffing op suiker de schatkist minder oplevert dan was gedacht; geen 600 miljoen euro per jaar, maar minder dan de helft. De opbrengst gaat naar het ministerie van Onderwijs, die het voor de bestrijding van obesitas inzet.

Filmpje over de suikertaks

Bron: nos.nl


Dit bericht delen: