Maaltijd met vlees zorgt voor meer spieropbouw dan veganistische maaltijd bij ouderen

Maaltijd met vlees zorgt voor meer spieropbouw dan veganistische maaltijd bij ouderen

28 december 2023 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Een maaltijd met vlees bevordert een snellere aanmaak van spiereiwitten dan een vegan maaltijd met dezelfde hoeveelheid eiwitten. Dat blijkt uit het onderzoek van Philippe Pinckaers van onderzoeksinstituut NUTRIM van het Maastricht UMC+. Pinckaers vergeleek als eerste de aanmaak van spiereiwitten na het eten van een complete maaltijd met dierlijke of plantaardige eiwitten met elkaar. De bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Nutrition.

Spieren opbouwen

Onze spieren zijn continu bezig met afbreken en opbouwen: elke twee tot drie maanden worden de eiwitten in onze spieren vernieuwd. Voor de opbouw van die spiereiwitten hebben we eiwitten uit voeding nodig, bijvoorbeeld uit dierlijke bronnen zoals vlees, kaas en yoghurt, of uit plantaardige producten, zoals bonen, noten en sojamelk. Eerder onderzoek naar eiwitpoeders toonde aan dat dierlijke eiwitten betere spieropbouwende eigenschappen hebben dan plantaardige eiwitten. ‘Maar in werkelijkheid krijgen we onze eiwitten niet in poedervorm binnen, maar via volledige maaltijden,’ zegt  promovendus Philippe Pinckaers. ‘Die maaltijden bevatten verschillende eiwitsoorten en andere voedingsstoffen zoals vezels, vetten en koolhydraten. Deze voedingsstoffen beïnvloeden hoe eiwitten vanuit de voeding vrijkomen en de opbouw van spiereiwitten beïnvloeden’. Om te onderzoeken hoe spieren reageren na het eten van een complete maaltijd, vroeg Pinckaers zestien deelnemers van boven de 65 jaar om twee keer naar het laboratorium te komen voor een diner.

Aminozuren

Tijdens een van de testdagen stond er quinoa met kikkererwten, tuinbonen, sojabonen en sojasaus op het menu, terwijl ze op de andere testdag deelnemers een rundvleestartaartje, aardappelen, sperziebonen, appelmoes en kruidenboter geserveerd kregen. Beide maaltijden hadden een vergelijkbare hoeveelheid eiwitten, vet, koolhydraten en calorieën. Voorafgaand aan de maaltijden kregen de deelnemers een infuus met speciale aminozuren toegediend. Aminozuren vormen de bouwstenen van eiwitten, die op hun beurt weer essentieel zijn voor spieropbouw.

‘Naast de hoeveelheid aminozuren in het bloed, hebben we ook gemeten hoe snel het lichaam nieuwe spiereiwitten aanmaakte’, legt Pinckaers uit. ‘De spiereiwitten werden anderhalf keer sneller aangemaakt na het eten van de vleesmaaltijd in vergelijking met de veganistische maaltijd. De veganistische maaltijd had dus niet hetzelfde vermogen om de aanmaak van spiereiwitten te stimuleren als de vleesmaaltijd. ‘ Dat komt onder andere doordat plantaardige eiwitten minder goed verteren en van nature minder essentiële aminozuren bevatten.

Eiwitkwaliteit

De resultaten betekenen niet dat iedereen vlees of andere dierlijke producten moet eten, verduidelijkt hoogleraar bewegingswetenschappen en hoofonderzoeker Luc van Loon. ‘Gezonde mensen kunnen heel goed compenseren voor de mindere kwaliteit van plantaardige eiwitten door er meer van te eten.’ Voor ouderen of kwetsbare patiënten ligt het wat ingewikkelder. ‘Ouderen hebben eigenlijk meer eiwitten nodig om dezelfde stimulering te krijgen van hun spiereiwitaanmaak, maar zij eten juist vaak minder. Ook patiënten met verminderde eetlust of die weinig bewegen, bijvoorbeeld tijdens een ziekenhuisopname, kunnen moeite hebben om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Voor hen is het dus belangrijk om eiwitbronnen te kiezen die de aanmaak van spiereiwitten zo goed mogelijk stimuleren. Dan kom je wel vaak uit op eiwitten uit dierlijke producten’.

Bron: https://www.mumc.nl/, 4 december 2023


Dit bericht delen: