Nieuw protocol dexamethason bij diabetes en COVID-19

Nieuw protocol dexamethason bij diabetes en COVID-19

16 februari 2021 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

COVID-19 patiënten krijgen soms dexamethason toegediend in de thuissituatie. Ontregeling van bloedglucosewaarden kan bij diabetespatiënten het gevolg zijn. Ook kan bij iemand zonder diabetes (en dus zonder beschikbare bloedglucoseverlagende medicatie) een hyperglycemie ontstaan door gebruik van corticosteroïden zoals dexamethason. Omdat hier veel vragen over zijn heeft Langerhans-DiHAG een protocol opgesteld voor de eerste lijn.

Dexamethason bij COVID-19 patiënten

Het toedienen van dexamethason aan COVID-19 patiënten in de eerste lijn wordt door het NHG niet aanbevolen. Toch is er een aantal patiënten dat in het kader van COVID-19 dexamethason krijgt toegediend in de thuissituatie. Na ontslag uit het ziekenhuis wordt de dexamethason meestal gestaakt, maar bij forse longproblemen wordt een kuur van 10 dagen, 1dd 6mg dexamethason, thuis afgemaakt. Ook bij thuisbehandeling van COVID-19 patiënten met een ernstig beloop kan eventueel dexamethason in de thuissituatie toegepast worden (zie https://corona.nhg.org/behandeling/). Ontregeling van bloedglucosewaarden kan bij diabetespatiënten het gevolg zijn en patiënten zullen meestal hiervoor de huisartspraktijk/post bellen in plaats van het ziekenhuis. Ook kan bij iemand zonder diabetes (en dus zonder beschikbare bloedglucoseverlagende medicatie) een hyperglycemie ontstaan door gebruik van corticosteroïden zoals dexamethason.

Protocol is handreiking

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het knap ingewikkeld om het praktisch te regelen. Een heel eenvoudig protocol is niet over dit onderwerp te maken. Het protocol is een handreiking om het zo simpel mogelijk aan te pakken bij het overgrote deel van de patiënten, maar maatwerk zal regelmatig nodig zijn.

Download het protocol Dexamethason en diabetes (bij COVID-19).

Bekijk ook de video over het protocol.

Bron: Nieuwsflits: Protocol Dexamethason en diabetes (bij covid-19) 16-02-2021


Dit bericht delen: