Nieuwe voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen

Nieuwe voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen

22 juni 2021 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

De Gezondheidsraad heeft nieuwe voedingsrichtlijnen uitgebracht voor zwangere vrouwen. De kwaliteit van de voeding vraagt tijdens de zwangerschap extra aandacht. Variatie helpt om veel verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen en verkleint de kans op te hoge inname van specifieke schadelijke stoffen.
De Gezondheidsraad benadrukt de aanbeveling om tijdig supplementen met foliumzuur en vitamine D te slikken. De raad beveelt zwangere vrouwen aan meer vis te eten dan de algemene bevolking. Verder is het belangrijk te zorgen voor een voedingspatroon met voldoende calcium, jodium en ijzer en extra te letten op hygiëne en schadelijke stoffen.

Variatie

De kwaliteit van de voeding vraagt tijdens de zwangerschap extra aandacht. Variatie helpt om veel verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen en verkleint de kans op te hoge inname van specifieke schadelijke stoffen. Vergeleken met de algemene bevolking zijn er voor zwangere vrouwen enkele afwijkende aanbevelingen. Erg belangrijk is om tijdig foliumzuur te slikken en vitamine D. Dit is niet nieuw, maar het blijkt dat veel zwangere vrouwen dit niet doen of bijvoorbeeld te laat starten met foliumzuur.

Twee maal per week vis

Zwangere vrouwen wordt aangeraden tweemaal per week vis te eten. Ook van belang is dat de voeding voldoende calcium, jodium en ijzer bevat. Met bepaalde stoffen moeten zwangere vrouwen juist opletten. Zo is het advies om alcohol en lever te mijden, niet te veel cafeïne, leverproducten, soja en zoethout te consumeren en te letten op de inname van andere schadelijke stoffen (bepaalde soorten vis en kruidenthee, lood in kraanwater, te bruine of zwarte verkleuring van producten bij bakken). Ook zijn hygiënemaatregelen extra belangrijk om infecties met listeria en toxoplasma te voorkomen.

Doe het maximale voor jezelf en je kind

“De zwangerschap is een overzichtelijke periode waarin je extra aandacht mag geven aan de gevolgen van voedingsgedrag voor jezelf en je toekomstige kind”, zegt Hans van Goudoever, hoogleraar Kindergeneeskunde en bij Amsterdam UMC hoofd van het Emma Kinderziekenhuis en voorzitter van de divisie Vrouw & Kind. “De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad gelden in grote lijnen ook voor gezonde zwangere vrouwen. Eet dus ook dan gezond en gevarieerd.” Zwangere vrouwen krijgen vaak te horen wat ze allemaal níet mogen eten en drinken. “Onze commissie wilde dat eens omdraaien”, vertelt hij. “Wij zijn uitgegaan van een positieve benadering, wat goed voor je is. Er kan eigenlijk best veel. Let je een beetje op, dan kun je het maximale doen voor jezelf en je kind.”

Veggie & vegan

De voedingsaanbevelingen zijn gericht op gezonde zwangeren, maar houden ook rekening met vrouwen die vegetarisch of veganistisch eten. Van Goudoever: “Het kan voor hen lastig zijn om de aanbevolen hoeveelheden calcium, ijzer, jodium en vis- en visvetzuren binnen te krijgen. Nu is deze groep over het algemeen bewust met voeding bezig. Maar dan nog is het fijn dat zij nu op basis van deze aanbevelingen via het Voedingscentrum advies kunnen krijgen over wat in hun geval de beste keuze is. Als alternatief voor vis kunnen deze vrouwen bijvoorbeeld een visvetzuursupplement nemen op basis van algen.” Een ander aandachtspunt zijn sojaproducten: matig gebruik daarvan is overigens geen enkel probleem. In sojaproducten kunnen wel stofjes zitten die op oestrogenen lijken, en waarvan je niet te veel wilt binnenkrijgen als zwangere. Van Goudoever: “Je kunt prima vegetarisch of veganistisch eten tijdens de zwangerschap, maar neem zo nodig supplementen en eet niet heel veel sojaproducten.”

Download de Voedingsaanbevelingen van de Gezondheidsraad hier
Informatie van het Voedingscentrum voor zwangeren

Bron: Gezondheidsraad, Nieuwsbericht, 22-06-2021


Dit bericht delen: