Nieuwe online vraagbaak over voeding van kinderen met kanker

Nieuwe online vraagbaak over voeding van kinderen met kanker

30 juni 2021 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen

Ouders en verzorgers van kinderen met kanker hebben vaak vragen over voeding, bijvoorbeeld over suiker, vlees en voedingssupplementen?’ Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds hebben nu een online vraagbaak ontwikkeld met antwoorden op veelgestelde vragen over voeding bij kinderkanker: voeding.prinsesmaximacentrum.nl.

Voeding bij kinderkanker

Over gezonde voeding bestaan meer fabels dan feiten. En dat geldt al helemaal voor de betekenis van voeding voor, tijdens en na behandelingen voor kinderen met kanker. Daarom hebben het Prinses Máxima Centrum en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds een nieuwe site gemaakt met feiten die worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek en de praktijkervaring van experts. De Vereniging Kinderkanker Nederland heeft hieraan bijgedragen met waardevolle feedback van ouders.

Vragen over voeding bij kanker

Op de website lezen ouders en verzorgers antwoord op vragen zoals:
“Mag mijn kind met kanker nog suiker eten?”
“Mag mijn kind vlees eten tijdens de behandeling van kanker?”
“Welke voeding heeft mijn kind met kanker nodig?”
“Kan ik de weerstand van mijn kind met kanker verbeteren?”
“Moet mijn kind een voedingssupplement slikken tijdens de behandeling van kanker?”
Daarnaast zijn er ook voedingstips beschikbaar voor het omgaan met veelvoorkomende klachten zoals misselijkheid, diarree en een verminderde eetlust.

Speciale recepten

Op de website zijn tevens meer dan 50 recepten beschikbaar – op vrijwillige basis ontwikkeld door culinair dienstverlener Hutten, onder meer gespecialiseerd in patiëntenvoeding – die geschikt zijn voor kinderen met kanker, of kinderen die kanker hebben gehad.

Advertentie

Vragenstellen over voeding bij kinderkanker

Ouders en verzorgers kunnen hun vragen over voeding en kinderkanker stellen via vragen@wkof.nl. De voorlichting is uitsluitend bedoeld als algemene informatie over voeding bij kinderkanker. Voor persoonlijk advies moet een kinderdiëtist gespecialiseerd in oncologie worden geraadpleegd.
Door de online voorlichting kunnen ouders, verzorgers en zorgprofessionals altijd actuele informatie vinden. De werkwijze achter deze online voorlichting is gebaseerd op die van Voedingenkankerinfo.nl, de website van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds met antwoord op vragen over voeding tijdens en na kanker bij volwassenen.

Over het Prinses Máxima Centrum
Jaarlijks krijgen ongeveer 600 kinderen in Nederland kanker. Nog steeds overlijdt één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte. Om kinderen te genezen van kanker is alle zorg en onderzoek in Nederland samengebracht in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie te Utrecht. Meer dan tien jaar geleden namen ouders en zorgprofessionals het initiatief hiervoor.

Op 5 juni 2018 is het nieuwe kinderoncologisch centrum geopend door Koningin Máxima. De missie van het Prinses Máxima Centrum is om ieder kind met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven. Het Prinses Máxima Centrum is het grootste kinderoncologisch centrum van Europa waar zorg en onderzoek nauw met elkaar verweven zijn. Er werken circa 400 onderzoekers en meer dan 800 zorgprofessionals intensief samen.

Bron: persbericht WKOF, 29 juni 2021


Dit bericht delen