Stress veroorzaakt buikpijn

Stress veroorzaakt buikpijn

6 augustus 2021 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Nu de zomer weer is begonnen kijken de meeste Nederlanders uit naar hun vakantie. Voor veel mensen een leuk vooruitzicht maar voor sommige kan het van tevoren ook een hoop stress en spanningen opleveren. Gaan de vluchten wel door? Heb ik wel alles in mijn koffer? Waar ligt mijn paspoort ook alweer? Stress wordt meestal alleen gezien als een mentaal probleem, maar uit recent onderzoek van Yakult onder 1.000 Nederlanders blijkt dat stress bij 76 procent van de mensen ook zorgt voor buikpijn. Wie goedgehumeurd op vakantie wil kan best ook eens naar zijn voeding kijken. Volgens 74 procent van de Nederlanders kun je namelijk je stemming beïnvloeden door wat je eet.

Relatie stress en buik

Uit onderzoek van Yakult blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders (65%) weet dat er een relatie is tussen de buik en stress, spanningen en het hebben van een slechte stemming. Maar hoe werkt deze relatie? De buikpijn die veel mensen ervaren tijdens stress wordt veroorzaakt door de wisselwerking tussen darm en brein. De meeste Nederlanders weten echter niet dat de darmen ook wel het tweede brein worden genoemd (70%). Ze worden zo genoemd omdat ze via een uitgebreid zenuwstelsel, het enterische zenuwstelsel (EZS), communiceren met je brein. Als de hersenen stress of spanning ervaren, leidt het EZS bloed weg uit de buik. Als dit gebeurt ervaar je een ‘knoop in je maag’.

Wanneer iemand stress heeft, ontstaan er ook ontstekingsreacties in het lichaam zonder dat je koorts of pijn ervaart. Het metabolisme van het stofje ‘tryptofaan’ wordt hierdoor beïnvloedt. Tryptofaan is belangrijk, aangezien het in het lichaam kan worden omgezet tot serotonine, en dat is weer een stofje dat onze stemming positief beïnvloedt. Wanneer er ontstekingen plaatsvinden in het lichaam, wordt er minder tryptofaan omgezet in serotonine. Dit heeft mogelijks een negatieve invloed op onze stemming.

Mood foods

Uit het onderzoek van Yakult blijkt dat 74 procent van de Nederlanders gelooft dat wat ze eten, invloed heeft op hun stemming. Meer dan de helft van de Nederlanders grijpt dan ook naar voedsel om zich beter te voelen. Mensen kiezen dan vooral voor chocola en chips (beide 27%), koekjes (23%), koffie (22%) en kaas (21%). Hoewel dit lekkere snacks zijn, is er ook voeding die je stemming écht kan beïnvloeden. Deze worden ook wel ‘mood foods’ genoemd. Deze voeding bevat namelijk tryptofaan. Voorbeelden van voeding die je het beste kunt eten om je stemming positief te beïnvloeden zijn: linzen, pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten en havermout.

Lisette de Jong, voedingskundige, journalist en medeauteur van het boek Gezond naar 115, is gefascineerd door de kracht van voeding als het gaat om het verbeteren van de gezondheid. “Een gezonde darm draagt bij aan gezonde hersenen. Met een sterke darmbarrière – gevormd door de darmwand, darmbacteriën en een slijmlaag – houd je ontstekingen in je lichaam onder de duim. Voeding rijk aan vezels, flavonoïden en antioxidanten draagt hieraan bij. Denk bijvoorbeeld aan linzen en volkoren granen, of bessen.’’

Uit eerder gepubliceerde resultaten van het Yakult-onderzoek bleek al dat bijna de helft (49%) van de Nederlanders af gaat op zijn of haar onderbuikgevoel, ook wel bekend als je instinct. Ook bleek dat voor zeker 89 procent van de Nederlanders een gezonde buik belangrijk is. Regelmatig probiotica innemen is volgens 41 procent van de Nederlanders bevorderlijk voor het welzijn van de darmen.

Bron: Persbericht Yakult 06-08-2021


Dit bericht delen: