Oratie Ingeborg Brouwer ‘Gezonde voeding voor een gezonde toekomst’.

Oratie Ingeborg Brouwer ‘Gezonde voeding voor een gezonde toekomst’.

22 juni 2015 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

In Westerse landen worden mensen ouder en tegenwoordig sterven de meeste mensen niet meer aan infectieziekten of voedingstekorten, maar aan chronische ziekten. “De relatie tussen voedingsinname en het ontstaan van chronisch ziekten is daarom van groot belang,” zegt prof.dr.ir. Ingeborg Brouwer in haar oratie aan de faculteit der aard- en levenswetenschappen, sectie voeding en gezondheid. “Deze relatie is zeer gecompliceerd, omdat chronische ziekten een lange ontstaansgeschiedenis hebben. Bovendien zijn voedingseffecten niet te isoleren: iedereen eet immers en doet dat op verschillende tijden.”

Geen placebo
Om tot weloverwogen voedingsrichtlijnen te komen zijn meerdere typen studies nodig. Voorbeelden hiervan zijn zowel goed gecontroleerde voedingsinterventiestudies als lange termijn observationele onderzoeken. Voor macronutriënten zoals vetten geldt bovendien dat ze energie bevatten. Dat zorgt ervoor dat een eenvoudige vergelijking van de actieve stof met een placebo, zoals bij medicijnenonderzoek gedaan wordt, niet mogelijk is.

Eindige aarde
Gezondheidseffecten kunnen alleen weergegeven worden door aan te geven waar een voedingsstof door vervangen dient te worden. Zo is vervanging van de inname van trans vet of verzadigd vet door onverzadigd vet de meest effectieve voedingsinterventie om atherosclerose tegen te gaan. Echter, alleen adviseren om de ene voedingsstof te vervangen door de andere is onvoldoende voor een gezonde toekomst. Wereldwijd lopen we tegen de grenzen van onze planeet aan.
Brouwer: “Om veilig te stellen dat toekomstige generaties nog steeds volwaardige en gezond kunnen eten zullen we er rekening mee moeten houden dat grondstoffen, landbouwgrond en drinkwater niet oneindig beschikbaar zijn. Dit moeten we daarom in toekomstig onderzoek en onderwijs inbouwen om zo Goede Voeding voor een Gezonde Toekomst te kunnen blijven garanderen.”

Bron: www.vu.nl


Dit bericht delen: