Plantaardig eten, meer bewegen en meer ontspanning is effectief bij artrose

Plantaardig eten, meer bewegen en meer ontspanning is effectief bij artrose

24 juli 2023 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose en daar komen er in de nabije toekomst nog eens 1 miljoen mensen bij. Mensen met artrose worden behandeld met oefeningen, pijnmedicatie en prothesechirurgie. Nieuw onderzoek in Amsterdam toont aan dat de combinatie van plantaardig eten, meer bewegen en ontspanning effectief is in de behandeling van artrose bij mensen met het metabool syndroom. De nieuwe uitkomsten van de randomised controlled trial Plants for Joints van Reade en Amsterdam UMC die recent zijn gepubliceerd pleiten voor het leefstijlprogramma als onderdeel van de behandeling.

Plants for Joint onderzoek

Het Plants for Joints onderzoek is één van de eerste studies naar de effectiviteit van een multidisciplinair leefstijlprogramma op mensen met reumatische aandoeningen. Het onderzoek bestaat uit drie gerandomiseerde en gecontroleerde studies (RCT) naar het effect van leefstijlverandering op patiënten met reumatoïde artritis (RA, begin dit jaar gepubliceerd in Rheumatology), metabool syndroom-geassocieerde artrose en met een verhoogd risico op reumatoïde artritis (ACPA positieve artralgie).

Mensen met artrose zijn in de praktijk vaak aangewezen op oefenen, pijnmedicatie enprothesechirurgie. Daar kan verandering in komen. Want de resultaten van de artrose-studie, die onlangs zijn gepubliceerd in Osteoarthritis and Cartilage, pleiten voor het leefstijlprogramma als onderdeel van de behandeling.

Leefstijlinterventie onderzocht

66 deelnemers namen deel aan de RCT voor artrose, waarvan 64 in het volledige onderzoek doorliepen. De helft (n=32) volgde een leefstijlprogramma van 16 weken op basis van plantaardige voeding, beweging en stress- en slaapmanagement. Daarnaast ontvingen zij informatie, video’s, oefeningen voor thuis, recepten, weekmenu’s en waar nodig individuele begeleiding ter ondersteuning bij hun gedragsverandering. De 32 deelnemers in de controlegroep kregen reguliere zorg.

Vermindering ziektelast bij artrose

De leefstijlinterventie had klinisch relevante uitkomsten en leidde tot een lagere totale WOMAC-score voor pijn, stijfheid en fysiek functioneren (range 0–96) met gemiddeld 11 punten (95% BI 7 tot 16; p < 0.0001) in vergelijking met de controlegroep (een hogere WOMAC-score duidt op een hogere ziektelast).

De WOMAC-score wordt gebaseerd op een vragenlijst over de ervaren pijn, stijfheid en fysiek functioneren die de patiënt zelf invult. Bij de groep die de leefstijlinterventie volgde was ook – vergeleken met de controlegroep – sprake van significant meer verlies van gewicht, vetmassa en buikomvang en verbetering van bloedwaarden voor ontsteking (CRP), nuchter bloedglucose, HbA1C en LDL-cholesterol.

Behandeling met positieve bijwerkingen

Projectleider en promovendus Plants for Joints, en diëtist Wendy Walrabenstein: “Deelnemers geven het programma een dikke 9. Alle resultaten uit het onderzoek laten zien dat we hier iets mee moeten”.

Eerder werd al bekend dat de leefstijlinterventie ook bij patiënten met reumatoïde artritis zorgt voor een significante vermindering van de ziekteactiviteit (DAS-score) en verbetering van metabole status. In eerste instantie wordt het programma aangeboden voor mensen met reumatoïde artritis en artrose, later ook voor andere ziektebeelden.

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie kunnen mensen de website www.plants-for-health.nl bezoeken. Geïnteresseerde potentiële deelnemers of aanbieders van het programma kunnen zich hier ook aanmelden. Zij worden straks als eerste uitgenodigd om deel te nemen.

Bron: Persbericht Reade, 17 juli 2023


Dit bericht delen: