Soepenboek voor hospicebewoners

Soepenboek voor hospicebewoners

25 oktober 2021 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Yenthe van Oijen, diëtist, liep gedurende haar studie een korte, tweedaagse stage in het hospice De Duinsche Hoeve in Rosmalen. Het resulteerde in een soepreceptenboek voor alle hospicebewoners.

“In de opleiding Voeding & Diëtetiek zijn de lessen meestal gericht op voeding bij herstellende patiënten van een bepaalde aandoening of ziekte. Er kwam zelden aan de orde wat er nog met voeding gedaan kon worden als mensen níet meer zouden herstellen.”, vertelt Van Oijen. “Vaak wordt dan een wensdieet benoemd, maar hoe zet je voeding in als iemand niet meer beter wordt?’’

Met een tante die in een hospice werkt, was het lijntje snel gelegd kon zij een kijkje komen nemen in het hospice De Duinsche Hoeve in Rosmalen. Het hospice heeft de afgelopen jaren bijzondere ervaringen opgedaan rondom voeding. In het hospice koken vrijwilligers iedere dag verse soep voor de bewoners. ‘’Ik zag de bewoners genieten van het eten. In het hospice werd mij verteld dat bewoners binnenkwamen met de aantekening ‘Heeft nauwelijks eetlust’ en vervolgens enkele dagen later de patiënten aan tafel aanschuiven voor een kommetje soep. Ook is het regelmatig voorgekomen dat bewoners die, voor opname, al weken niet gegeten hadden en vooral op pakjes bijvoeding leefden, toch kwamen mee-eten in de keuken van het hospice”, vertelt Van Oijen.

Iedere dag een andere soep

Bewoners kunnen hier aanschuiven en mee-eten. Dat is een heel andere beleving dan wanneer je alleen thuis woont, en geen puf meer hebt om zelf te koken. Voor Van Oijen was het leerzaam én fantastisch om te zien hoezeer de vrijwilligers hun best deden de heerlijkste soepen klaar te maken voor de bewoners. “Iedere dag maken ze een andere soep, en dat gebeurt met zoveel liefde en toewijding! Daar wilde ik iets tegenover zetten en heb ik een Soepenboek samengesteld, met dertien verschillende soepen; van bekende soepen als tomatensoep of groentesoep, tot iets minder bekende soepen, zoals pastinaaksoep en tuinerwtensoep. Vrijwilligers kunnen natuurlijk hun eigen recepten blijven maken, maar ik hoop dat ze daarnaast mijn boek ter inspiratie gebruiken.”

Kauw- en slikproblemen

Als je ernstig ziek bent, wordt het steeds moeilijker om te eten. Kauwen en slikken gaat lastiger en er treed mogelijk smaakverandering op, dat is een onderdeel van het proces. In alle recepten in het Soepenboek is de consistentie van de ingrediënten daarop aangepast. Het gaat dus om gepureerde soepen. Daarnaast staan er een paar tips in voor het gebruik van eventuele extra’s, zoals kruiden of noten. Voor bewoners die nog wel goed kunnen kauwen en slikken, of voor bewoners die bepaalde smaakwensen hebben, zijn dat opties om aan de soep toe te voegen.”

Palliatieve voeding

‘Voeding in de palliatieve fase’ is nog een relatief onontgonnen terrein, schat Van Oijen in. “Wie weet kan ik er de komende jaren mijn persoonlijke specialisatie van maken.”

Van Oijen stelt een PDF van het Soepboek beschikbaar voor geïnteresseerden. Zij kunnen het toegestuurd krijgen door een mailtje te sturen naar yenthe_van_oijen@hotmail.com


Dit bericht delen: