Onderzoek naar de rol van voedingssuppletie bij virale luchtweginfecties

Onderzoek naar de rol van voedingssuppletie bij virale luchtweginfecties

5 november 2021 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen

Kan voedingssuppletie virale infectieziekten voorkomen? Deze vraag staat centraal in onderzoek dat gebaseerd is op een systematische review en meta-analyse dat recent is gepubliceerd in het vakblad Allergy.


Nederlandse onderzoekers Berber Vlieg-Boerstra en Nicolette de Jong hebben in samenwerking met 17 nationale en internationale onderzoekers onderzoek gedaan naar de invloed van voedingssuppletie op de preventie van virale luchtweginfecties bij gezonde proefpersonen. Deze zoektocht leverde 15.163 records op, waarvan 93 papers (gebaseerd op 115 studies) voldeden aan de inclusiecriteria, wat resulteerde in 199.055 proefpersonen (191.636 en 7.419 volwassenen) uit 37 landen. Drieënzestig studies zijn opgenomen in de meta-analyse, die werd uitgevoerd voor kinderen en volwassenen. De resultaten van deze zeer uitgebreide studie zijn nu gepubliceerd in Allergy. 2021;00:1–16.

Nutriënten en immuniteit

De processen die zorgen voor een effectieve immuunreactie op infecties, zoals virale virussen, zijn complex en worden nog steeds niet volledig begrepen. De coördinatie van snelle aangeboren immuunresponsen en ontwikkeling van verworven adaptieve reacties, worden beïnvloed door leefstijl- en omgevingsfactoren. Met name voeding speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van effectieve immuunfuncties. Het is bekend dat specifieke micronutriënten de immuunrespons om de weerstand tegen deze infecties kunnen verbeteren. Volgens de EFSA zijn verschillende vitamines (bijv. D, A, C, folaat, B6, B12) en mineralen (zink, ijzer, koper en selenium) essentieel voor de normale groei en het functioneren van het immuunsysteem.

Advertentie

Weinig bewijs voor suppletie

Het blijft echter onzeker of voedingssuppletie nuttig is bij de preventie van virusinfecties, zoals COVID-19. In deze systematische review en meta-analyse werd het bewijsmateriaal geëvalueerd voor primaire preventie van een virale luchtweginfectie (RTI) zoals SARS-CoV-2, door suppletie van voedingsstoffen met een erkende rol in de immuunfunctie, zoals A, foliumzuur, vitamine B12, C, D, E, bètacaroteen,zink, ijzer en lange keten meervoudig onverzadigde vetzuren.

Op basis van deze systematische review en meta-analyse is er weinig bewijs dat suppletie van voedingsstoffen luchtweginfecties als COVID-19 bij een gezonde bevolking kunnen voorkomen. Er zijn echter wel aanwijzingen dat zinksuppletie gunstig kan zijn bij in Azië, en dat 1.000-4.000 IE D/dagsuppletie enige bescherming biedt bij volwassenen in de VS of Canada.

In deze video licht Berber Vlieg het onderzoek verder toe.

Link naar het artikel Nutrient supplementation for prevention of viral respiratory tract infections in healthy subjects: A systematic review and meta- analysis


Dit bericht delen