The burning question: verbrand je nog calorieën na acht uur ‘s avonds?

The burning question: verbrand je nog calorieën na acht uur ‘s avonds?

20 mei 2020 Uit Door Voeding & Visie
Dit bericht delen:

Eten na acht uur ‘s avonds. Dit tijdstip zou de mythische grens zijn waarna je metabolisme zo erg vertraagt, dat je aankomt zodra je ook nog maar íets eet. Denk je dat dit klopt? Dan ben je niet alleen.

Na acht uur ’s avonds eten

Volgens RunningNL denkt zestig procent van de Nederlanders dat wanneer jij om acht uur ontspant, je stofwisseling met je meedoet. Zelfs vanuit wetenschappelijk onderzoek krijg je bijval: een onderzoek uit het tijdschrijft Obesity toont een verband tussen eten na acht uur ‘s avonds en een hogere BMI. Maar dit zou betekenen dat veel foodblogs en zelfs het Voedingscentrum fout zitten. En kan dit echt zo specifiek zijn dat je tien minuten vóór het begin van GTST nog wel had kunnen snacken, maar vanaf het intro niet meer? Dat lijkt misschien wat vergezocht. Tijd om dit uit te zoeken dus! Diëtiste Nancy te Hoven, oprichtster van diëtistenpraktijk FoodRebel en expert op het gebied van een gezonde levensstijl, legt het ons uit.

Hoe zit het nu echt?

“Wanneer je slaapt verbrand je minder dan overdag. Maar je verbrandt nog steeds, dus het is vaak ook na acht uur belangrijk om nog iets te eten. Je lichaam heeft ‘s nachts die verbranding nodig, omdat jouw lichaamsfuncties natuurlijk moeten blijven functioneren.”

Waar ligt dan het probleem?

“Voor veel mensen is het een valkuil, ‘s avonds zijn het juist de snackmomenten die zorgen voor een overschot aan calorieën. Ik raad vaak aan om na acht uur nog iets te eten, zodat die valkuil niet nog groter wordt. Maar kies dan voor een gezonde snack, zoals worteltjes of een cracker. Daarmee krijg je minder calorieën binnen dan met een halve zak chips.”

’s Avonds ben je minder actief

Volgens Te Hoven is het echter zo gek nog niet te denken dat je minder verbrandt na achten. “Na dit tijdstip zijn de meeste mensen minder actief, dus natuurlijk verbrand je dan minder. Maar gemiddeld genomen werkt je metabolisme nog even snel.” En ook dat de wetenschap soms anders beweert kan Te Hoven uitleggen: “Wanneer je jezelf de regel oplegt om na acht uur ‘s avonds niks meer te eten komt dat overschot aan calorieën uit ongezonde snacks ook niet meer binnen. Maar het is niet zo dat je het niet meer verbrandt. Het draait dus meer om wat je eet, dan om het tijdstip. En dat wordt in die onderzoeken vaak niet helemaal meegenomen.”

Kun je wat doen aan de snelheid van je metabolisme?

“Jazeker, door regelmatig te eten en te bewegen kun je je metabolisme versnellen. Maar je lichaam heeft tijd nodig om hieraan te wennen. Dat duurt ongeveer een maand. Het gaat dus echt om de langere termijn.”

Wat je eet, is dus belangrijker dan het tijdstip. Wil je na acht uur ’s avonds liever wél lekker snacken op de bank? Dat kan gewoon. Zolang je maar bewust kiest, dan doet je verbranding de rest.

door Kirsten van der Valk, student Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA)

Bronvermelding:

  1. Van Reijen M. De 8 grootste misvattingen rondom hardlopen en voeding. RunningNL. 2020 januari 21.
  2. Baron KG, Reid KJ, Kern AS, Zee PC. Role of Sleep Timing in Caloric Intake and BMI. The Obesity Society. Juli 2011;19:1374-81.
  3. Kom je aan van eten na 8 uur ’s avonds? Voedingscentrum.

Dit bericht delen: