Welvaartsziektes om te keren met curatieve voedingsinterventies? 5e Arts en Voeding Congres op 3 juni in Rotterdam
11 maart 2016Van diabetes type 2 is inmiddels bekend dat het omkeerbaar is. Maar in hoeverre kan verse en onbewerkte voeding ook een rol spelen in de behandeling van reuma, autisme, parkinson, hart/vaatziektes, maag/darmziektes en borstkanker? Het vijfde Arts en Voeding congres neemt deelnemers mee naar een geheel nieuw domein binnen de zorg: een combinatie van evidence en practice based ervaringen van zowel wetenschappers, patiënten als behandelend artsen met curatieve voedingsinterventies.
Het 5e Arts en Voeding Congres is een initiatief van Voeding Leeft en wordt gehouden in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam in samenwerking met het Erasmus MC, Hutten catering en de gemeente Rotterdam. In 4 jaar tijd is het landelijke Arts en Voeding Congres uitgegroeid tot het grootste landelijke podium voor artsen over voeding.
Dit jaar staat het programma uitvoerig stil bij de vraag in welke mate verse, onbewerkte voeding medicatie kan vervangen en daarmee een belangrijke oplossing kan vormen voor de enorme ziektelast, die als het zo doorgaat de gezondheidszorg in 2040 onbetaalbaar maakt. In de praktijk zetten inmiddels diverse artsen met succes curatieve voedingsinterventies in. Resultaat: tevreden patiënten en lagere zorgkosten. Op 3 juni is er ook uitgebreid aandacht voor het maatschappelijke veld dat in beweging is en verder in beweging moet komen met o.a. een Lagerhuisdebat tussen afgevaardigden van de voedingsindustrie, de farmacie, de zorg, de overheid (o.a. RIVM) en zorgverzekeraars.
Initiatiefnemer Voeding Leeft
Voeding Leeft is een onafhankelijke netwerkorganisatie van professionals, die met passie voor voeding en leefstijl de wereld en de wetenschap volgen met een verwonderende blik. Voeding Leeft ontwikkelt leefstijlprogramma’s en leidt zorgprofessionals op vanuit een nieuwe kijk op voeding en zorg. De-medicalisering en faciliteren van zelfzorg staan hierin centraal. Zij werkt samen met de overheid, zorgverzekeraars, zorginstellingen, onderzoeksinstellingen, academisch medische centra en een toenemend aantal eerstelijns zorggroepen.