WHO publiceert nieuwe richtlijn voor de inname van vrije suikers
5 maart 2015De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuwe richtlijn opgesteld voor de inname van suikers gericht op de preventie van cariës en obesitas. Het betreft de inname van vrije suikers, dat zijn mono- en disachariden die door de fabrikant, kok of consument worden toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken, en suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen en vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
De WHO beveelt een verminderde inname van vrije suikers gedurende het hele leven aan (sterke aanbeveling). Voor zowel volwassenen als kinderen adviseert de WHO het verminderen van de inname van vrije suikers tot minder dan 10% van de totale energieconsumptie (sterke aanbeveling). WHO suggereert een verdere vermindering van de inname van vrije suikers tot onder 5% van totale energie-inname. In landen met een lage suikerinname moet de inname niet worden verhoogd.
De WHO geeft aan dat de aanbevelingen gebaseerd zijn op bewijsmateriaal naar de relatie tussen de inname van vrije suikers en lichaamsgewicht (laag en matige kwaliteit van bewijs) en cariës (heel laag en matige kwaliteit van bewijs).
Volgens Prof.dr.ir. Gertjan Schaafsma wordt bij de norm van 5 energie% ter preventie van cariës geen rekening gehouden met gebitsbeschermende factoren, zoals fluoridegebruik, gebitshygiëne en andere dentale zorg. De WHO houdt ook geen rekening met de gebruiksfrequentie en met voedingspatronen waarbinnen het gebruik van meer dan 5 en% suiker geen probleem is en gaat voorbij aan de sensorische behoefte aan suiker. “De richtlijn van minder dan 5 energie% is in het licht van het bovenstaande ongenuanceerd, voor vele landen volledig buiten proporties en derhalve onrealistisch”, zo stelt hij in een reactie. “Zo zou met een dagelijks enkel glas vruchtensap van 200 ml de norm voor kinderen reeds zijn gehaald. De onderbouwing is gebrekkig. De WHO voegt niets toe aan de reeds lang bestaande algemene opinie over verstandig gebruik van suikers en beveelt ongenuanceerd een norm aan zonder degelijke wetenschappelijke onderbouwing.”
WHO rapport Sugar intakes for adults and children, 5 maart 2015