Aantal kinderen met obesitas wereldwijd in veertig jaar vertienvoudigd

Aantal kinderen met obesitas wereldwijd in veertig jaar vertienvoudigd

11 oktober 2017 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Het aantal kinderen en tieners met ernstig overgewicht wereldwijd is vertienvoudigd in de afgelopen veertig jaar. Als de huidige trends doorgaan, zullen in 2022 meer kinderen en adolescenten overgewicht hebben dan ondergewicht. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar aanleiding van nieuw onderzoek.

In de studie werd de ontwikkeling van obesitas in meer dan tweehonderd landen bekeken. Het onderzoek, het grootste in zijn soort, is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet ter gelegenheid van Wereld Obesitasdag.

Het aantal overgewicht kinderen en adolescenten (van 5 tot 19 jaar) wereldwijd is de laatste vier decennia tienvoudig gestegen. Hoofdonderzoeker professor Majid Ezzati van het Imperial College London zegt dat het aantal kinderen met obesitas zich in veel welvarende Europese landen stabiliseert, maar dat het probleem in andere delen van de wereld juist alarmerend de kop opsteekt.

Deze zorgwekkende trends weerspiegelen de impact van voedselmarketing en voedingsbeleid over de hele wereld, met gezonde voedzame voedingsmiddelen die te duur zijn voor arme families. De trend voorspelt een generatie kinderen en adolescenten die met obesitas opgroeien en een groter risico op ziekten hebben We hebben manieren nodig om thuis en op school gezond en voedzaam voedsel aan te bieden en regelgeving en belastingen om kinderen te beschermen tegen ongezond voedsel.

De grootste toename van jongeren met ernstig overgewicht vond plaats in Oost-Azië. In China en in India was in afgelopen jaren sprake van een explosieve toename, aldus Ezzati. Polynesië en Miconesië hebben het grootste percentage zwaarlijvige kinderen: ongeveer de helft heeft overgewicht of obesitas.

Als de huidige trends blijven aanhouden, verwachten de onderzoekers dat er wereldwijd spoedig meer kinderen met obesitas dan met ondergewicht zullen zijn. In 2016 waren 192 miljoen jongeren ondervoed. In hetzelfde jaar was bij 213 miljoen mensen sprake van overgewicht, hoewel een groot deel niet zwaar genoeg was om van obesitas te spreken.

Onderzoekers van de Wereld Obesitas Federatie waarschuwen woensdag dat de wereldwijde kosten verbonden aan het behandelen van die medische klachten na 2025 elk jaar boven een biljoen euro zullen liggen, meldt de BBC.

Nederland scoort relatief goed: in de leeftijdscategorie van 4-17 jaar is bij 2,7 procent sprake van obesitas, blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

Persbericht van de WHO
Artikel in The Lancet


Dit bericht delen: