Boekrecensie De Eetwijze(r), onzin en onwaarheden over eten ontmaskerd, door Anthony Warner.

Boekrecensie De Eetwijze(r), onzin en onwaarheden over eten ontmaskerd, door Anthony Warner.

3 maart 2018 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

De Britse chef-kok / wetenschapsschrijver Anthony Warner strijdt als ‘The Angry Chef’ tegen zogenaamde voedingsdeskundigen en tegen nepnieuws over ‘puur’ eten.

In zijn boek De Eetwijze(r)  haalt hij met humor en een kritische blik de ene na de andere voedselhype onderuit. Detoxen na de feestdagen? Paleodieet? Kokosolie, boerenkoolsmoothies, suikervrij? Nonsens! Warner maakt gehakt van voedselhypes.

Deze wetenschapper en kok scheidt op humoristische wijze feiten van fabels en trekt met wetenschappelijk bewijs ten strijde tegen zelfbenoemde voedseldeskundigen, dieetgoeroes en foodbloggers. Veel van de informatie die consumenten voorgeschoteld krijgen over voeding en gezondheid is niet alleen incorrect, maar kan ook schadelijk zijn. Waarom geloven we in pseudowetenschap? Met een team van psychologen, gedragseconomen, voedselwetenschappers en diëtisten verklaart Warner waarom verstandige en intelligente mensen zich laten meeslepen door de ene voedselhype na de andere. Hij ontrafelt de gezondheidsaspecten van diverse voedingsmiddelen, zoals kokosolie en avocado als superfoods. Een van de regels van de Angry Chef: Vertrouw niemand die beweert dat een bepaald voedingsmiddel magische krachten bezit.

The Angry Chef geeft geen recepten of lifestyleadviezen. Hij leert je wel kritischer kijken naar een stortvloed aan gezondheidsinformatie die vaak incorrect en onzinnig, en soms zelfs gevaarlijk is. Dankzij Warner neem je alle info rond eten met een korreltje (Himalaya)zout.
Het boek is geschikt voor iedereen die professioneel met voeding te maken heeft. Ook heel interessant voor docenten en studenten om te lezen hoe bizarre adviezen in de media en online verschijnen. Voor de leek zal de inhoud van het boek te ingewikkeld zijn.

Advertentie

Over de auteur
Anthony Warner (1977) begon als wetenschapper in de biochemie, maar werd uiteindelijk kok. Hij leidde tal van keukenbrigades in grote restaurants en vervolgde zijn carrière als adviseur in de voedingsindustrie.
Warner schrijft voor o.a. New Scientist , The Guardian en The Telegraph. Sinds 2015 is hij op internet actief als The Angry Chef. Daarbij wordt hij gesteund door een team aan diëtisten, voedingswetenschappers, gedragseconomen en psychologen.
 
Over het boek
Anthony Warner. De Eetwijze(r). Onzin en onwaarheden over eten ontmaskerd | Oorspronkelijke titel The Angry Chef. Bad science and the truth about healthy eating | Verschenen deccember 2017 | Uitgeverij Omniboek, Utrecht | ISBN 9789401911313 | Paperback, 352 pag. | Prijs € 20 | E-book € 9,99
 


Dit bericht delen