BTW verhoging op groente en fruit naar 9 procent is slecht voor de gezondheid

BTW verhoging op groente en fruit naar 9 procent is slecht voor de gezondheid

17 oktober 2017 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Een van de maatregelen uit het nieuwe regeerakkoord is verhoging van het lage BTW tarief van 6 – 9 procent voor onder andere groenten en fruit. Een maatregel die op korte termijn geld oplevert voor de nationale schatkist, maar waarbij de samenleving op de langere termijn de rekening krijgt gepresenteerd in de vorm van hogere kosten voor de gezondheidszorg en voor duurzaamheid. Een coalitie met onder ander Natuur & Milieu, CBL, HAS Hogeschool, Erasmus MC, Wageningen Universiteit en Research, Vrije Universiteit Amsterdam en de NPHF pleit juist voor een 0-tarief voor groenten en fruit.

Het samenwerkingsverband onder de noemer GroentenFruit Huis vindt het wrang dat dit jaar juist na lang overleg met de overheid een actieplan is opgesteld voor de promotie van groenten en fruit en dat nu de prijzen omhoog zullen gaan. 'Het klinkt tegenstrijdig als de overheid enerzijds geld vrijmaakt voor gedragsverandering en tegelijkertijd een prijsverhoging op deze producten wil doorvoeren.'
De ondersteuners van het initiatief hebben een brief gestuurd aan minister Zalm waarin zij pleiten voor een verlaging van het btw-tarief voor groenten en fruit tot 0 procent. Ze voelen zich gesteund door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) die de overheid in een rapport adviseerde meer oog te hebben voor duurzaamheid en minder vlees en zuivel te produceren.
De overheid moet ingrijpen om de consumptie van zout, suiker en vet te verminderen. Groenten en fruit duurder maken door middel van hogere BTW past niet in dit rijtje.

Groenten en fruit leveren gezondheidsvoordelen op
Groenten en fruit zijn goed voor de Nederlandse economie en samenleving. Ze leveren belangrijke gezondheidsvoordelen op voor de bevolking. Veel groenten en fruit eten, vermindert de kans op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker en levert daardoor jaarlijks een belangrijke besparing op voor de gezondheidszorg. Ook in de discussie rondom duurzame inzetbaarheid en verduurzaming van ons voedsel spelen groenten en fruit een belangrijke rol.

Ingrid Steenhuis, hoogleraar preventie aan de Vrije Universiteit: “Het duurder maken van groenten en fruit is een verkeerd signaal. Een gezonde leefstijl moet gemakkelijk en aantrekkelijk worden gemaakt.”

Kinderarts Koen Joosten, verbonden aan Erasmus MC: “Wij willen een gezonde Nederlandse bevolking. Daarbij hoort een eetpatroon met voldoende groenten en fruit. Het is niet logisch om extra te laten betalen voor gezondheid.”

Het voorstel zal bovendien ten koste gaan van de werkgelegenheid, zo voorspellen diverse partijen.
Marc Jansen, directeur van supermarktkoepel CBL, noemt het 'onbestaanbaar' dat het BTW-tarief op levensmiddelen naar acht procent gaat. Voor consumenten betekent dat volgens hem dat de kosten voor eerste levensbehoeften, waaronder voeding, met €1 mrd omhoog gaan.
 
Gert Mulder, directeur GroentenFruit Huis stelt dat BTW-verhoging van groenten en fruit een grote stap achteruit is in de inspanningen om de consumptie van groenten en fruit te verhogen. “Terwijl een hogere consumptie alleen maar voordelen oplevert voor het kabinet.  Zowel voor de economie, als voor gezondheid en verduurzaming van Nederland. De maatschappelijke nadelen zijn vele malen groter dan de fiscale opbrengst.”

Voorlichtingsorganisaties zoals Voedingscentrum en Milieu Centraal bevestigen dat een hogere groente-en fruitconsumptie past in een gezonde en duurzame leefstijl.

In dit kader pleitte een coalitie met onder ander Natuur & Milieu, CBL, HAS Hogeschool, Erasmus MC, Wageningen Universiteit en Research, Vrije Universiteit Amsterdam en de NPHF juist voor een 0-tarief voor groenten en fruit.
(Bron: Persbericht Groentenfruit Huis)

Foodwatch is een e-mailcampagne gestart om groente en fruit BTW-vrij te maken.
Klik hier voor deelname
 


Dit bericht delen: