Darmbacteriën en immuunsysteem betrokken bij ontstaan aderverkalking

Darmbacteriën en immuunsysteem betrokken bij ontstaan aderverkalking

27 februari 2019 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Bacteriën in de darm kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van aderverkalking. Dat toont Eelke Brandsma aan in zijn proefschrift aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast vindt hij aanwijzingen voor een beschermende werking van het immuunsysteem in de darm tegen de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. De bacteriën en het immuunsysteem in de darmen kunnen dus een interessante invalshoek zijn bij de behandeling van hart- en vaatziekten.

Inflammatie bij hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten veroorzaken wereldwijd 17,7 miljoen doden per jaar. Een belangrijke onderliggende oorzaak hiervan is aderverkalking. Dankzij cholesterolverlagende medicatie is de behandeling sterk verbeterd. Maar, zo bleek in recent onderzoek, cholesterol is niet de enige oorzaak van aderverkalking. Ook inflammatie – een ontstekingsmechanisme van het immuunsysteem speelt hierbij een rol. Daarnaast vermoedde men een rol voor de microbiota – de darmbacteriën. Daarom onderzocht Brandsma of veranderingen in microbiota inderdaad kunnen bijdragen en aderverkalking en inflammatie.

Brandsma onderzocht de interactie tussen dieet, microbiota en het immuunysteem in de darm en de invloed daarvan op inflammatie en aderverkalking. Hij deed dit onderzoek in muizen. In die muizen kon hij dus aantonen dat de microbiota een rol spelen bij inflammatie en aderverkalking. Ook lijkt het erop dat bescherming van het immuunsysteem in de darm kan helpen tegen hart- en vaatziekten. Deze kennis kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe medicatie tegen hart- en vaatziekten.

CV Eelke Brandsma
Eelke Brandsma (1987) studeerde Medische Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek voerde hij uit bij de afdeling Kindergeneeskunde, sectie Moleculaire Genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Brandsma is nu werkzaam als docent aan de Hogeschool Utrecht. De titel van zijn proefschrift luidt: The gut microbiota in cardiovascular disease: Interactions between the diet, microbiota and the gut immune barrier.

Proefschrift


Dit bericht delen: