De nieuwe Schijf van Vijf is gelanceerd

De nieuwe Schijf van Vijf is gelanceerd

23 maart 2016 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

Op 22 maart presenteerde het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5 vakken geeft de essentie van gezond eten weer. De nadruk ligt op variatie en onbewerkte producten.

Meer dan ooit zet de omgeving aan tot ongezond eten. In deze tijd van overvloed en verwarring over voeding biedt de Schijf van Vijf houvast. Aan de basis van de Richtlijnen Schijf van Vijf staan de Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad, samen met bestaande normen voor voedingsstoffen. Er zijn voedingsmiddelen waarvan de Gezondheidsraad heeft vastgesteld op basis van wetenschappelijke literatuur dat zij goed voor de gezondheid zijn, zoals fruit, groente, brood, zuivel, noten en thee. Deze verdienen daarom een plek in de Schijf van Vijf. Welke stof of eigenschap deze producten precies gezond maakt, is niet vast te stellen uit onderzoek. Daardoor zijn ze lastig te vervangen.

Duurzaamheid
Daarnaast moet een dagmenu genoeg energie en voedingsstoffen opleveren. Samen met het RIVM is berekend met welke voedingsmiddelen en hoeveelheden elke leeftijdsgroep en geslacht genoeg energie en voedingsstoffen binnenkrijgt. Zonder een teveel ongunstige voedingsstoffen, zoals suiker, verzadigd vet en zout. Hierbij is ook rekeninggehouden met duurzaamheid, veiligheid en de herkenbaarheid binnen het Nederlandse voedingspatroon.

Onbewerkt
Onbewerkte producten voeren de boventoon in de Schijf van Vijf. Veel fruit (2 stuks), groente (250 gram) en volkorenproducten. Vlees mag wat minder en kan vervangen worden door peulvruchten, noten, ei of tofu. Ook staat er vis en zuivel in, zachte en vloeibare smeer- en bereidingsvetten voor de onverzadigde vetten, en kraanwater, thee en koffie als de beste vochtleveranciers.   Het Voedingscentrum adviseert om vooral zelf te koken en de etiketten goed te lezen.

Advertentie

Variatie
Wie eet volgens de Schijf van Vijf krijgt volgens het Voedingscentrum alles binnen voor een goede gezondheid. Het geeft de optimale combinatie weer van producten die de Gezondheidsraad aanraadt om chronische ziekten te voorkomen, en producten die zorgen voor genoeg energie en alle nodige voedingsstoffen om het lichaam fit te houden. Gezond eten volgens de Schijf van Vijf betekent: vooral uit de Schijf van Vijf eten; elke dag uit elk vak de juiste hoeveelheden en volop variëren. Bewerkte producten bevatten over het algemeen veel suiker, zout of verzadigd vet en staan niet in de Schijf van Vijf. Snoep, snacks, koek, sauzen, vleeswaren, sappen en zoet broodbeleg kunnen er wel bij, maar niet te veel en niet te vaak.

Advies op maat
De consument bepaalt zelf welke stappen hij kan en wil maken richting Schijf van Vijf. De nadruk in de advisering ligt op veranderingen waarbij elke stap in de goede richting telt. Op de website staat een tool Mijn Eet-update die persoonlijke suggesties geeft en deelnemers herinnert aan hun voornemen. In de advisering wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met leeftijd, geslacht, eetgedrag en persoonlijke voorkeuren. De Schijf van Vijf tool laat met verschillende voorbeelden zien hoe iemand de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf om kan zetten in een dagmenu naar eigen smaak.

Bron: www.voedingscentrum.nl


Dit bericht delen