De update van de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2020 staat online

De update van de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2020 staat online

11 juni 2024 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

De NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2020 is ge-update en de hele richtlijn is online beschikbaar op de website van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF). Deze evidence-based richtlijn richt zich op het voedingsadvies voor mensen met (een hoog risico op) diabetes met aandacht voor persoonsgerichte zorg. De richtlijn benadrukt het belang van voedingszorg die geïntegreerd is in netwerkzorg.

Update 2023

In november 2020 verscheen de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2020 (Nederlandse Diabetes Federatie). Daarna zijn er verschillende onderzoeken en richtlijnen over voeding en diabetes gepubliceerd. Om ervoor te zorgen dat de aanbevelingen uit de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes op de meest recente literatuur zijn gebaseerd, heeft de NDF in 2023 de onderbouwing van de aanbevelingen bijgewerkt. Hiervoor zijn uitgangsvragen opgesteld voor een select aantal onderwerpen en zijn systematische zoekopdrachten uitgevoerd door een onderzoeker.

Voor deze update zijn de volgende onderwerpen onderzocht: alcohol, fruit en vruchtensappen, fructose, zoetstoffen, plantaardige voeding, vis, ultra-bewerkte voeding, enterale voeding, overgewicht, koolhydraatbeperking, GLP1- antagonisten,hybride-closed-loop systemen en gerpersonaliseerde voeding. De antwoorden op de aanvullende vragen staan bij de betreffende onderwerpen beschreven onder ’update 2023’. Voor de overige onderwerpen zijn de aanbevelingen uit 2020 nog geldig.

Rol van voeding in de behandeling van diabetes

De NDF Voedingsrichtlijn Diabetes behandelt tal van onderwerpen die betrekking hebben op de rol van voeding in de behandeling van diabetes. Per onderwerp zijn een of meer uitgangsvragen geformuleerd en daaronder volgen de aanbevelingen. De inhoud richt zich op de preventie en behandeling van diabetes.

De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep met daarin behalve voedingsdeskundigen en diëtisten, ook vertegenwoordigers van diabetespatiënten, zorgverleners en behandelaars. De aanbevelingen zijn gebaseerd op een combinatie van wetenschappelijk bewijs en meningen en ervaringen van de leden van de werkgroep. Voor alle aanbevelingen geldt dat er ruimte is voor individuele aanpassingen. De voedingsadviezen kunnen worden aangepast aan de individuele wensen en behoeften (budget, religie, cultuur, overtuiging, kennis) van de persoon met diabetes, waarbij de volwaardigheid van het voedingspatroon het uitgangspunt is. Aandacht voor het volhouden en zo nodig bijsturing van het gekozen voedingspatroon is belangrijk.

De toelichting geeft een uitleg van het onderwerp. Bij een aantal onderwerpen volgt hieronder een update 2023 die antwoord geeft op aanvullende vragen. Deze informatie is recent herzien. Het bewijs voor het risico op of de behandeling van diabetes is gebaseerd op resultaten van onderzoeken waarnaar wordt verwezen in de achtergrondinformatie die onderaan elk onderwerp is toegevoegd.

NDF Voedingsrichtlijn Diabetes online

De NDF Voedingsrichtlijn Diabetes staat op de website van de NDF. De website NDF Voedingsrichtlijn Diabetes is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Diabetes Fonds en een bijdrage van Wageningen University en Research (WUR). Het is een groot voordeel dat de voedingsrichtlijn nu online beschikbaar is. De informatie is overzichtelijk weergegeven door de zoekfunctie is de inhoud heel toegankelijk. De NDF Voedingsrichtlijn Diabetes is een belangrijke basis voor alle zorgprofessionals die mensen met diabetes behandelen.

Website NDF Voedingsrichtlijn Diabetes
https://diabetesfederatie.nl/voedingsrichtlijn-diabetes-aanbevelingen#achtergrondinformatie


Dit bericht delen: