Energiedrankjes leiden tot gezondheid- en gedragsproblemen
21 september 2016Anders dan de reclames willen doen geloven, hangt het drinken van energiedrankjes niet automatisch samen met een actief en gezond leven. In onderzoek onder 8.000 Slowaakse jongeren stelde Jana HolubÃÂikovà¡ vast dat onder jongeren die regelmatig zulke energy drinks gebruiken, vaker overgewicht, gedragsproblemen en negatieve schoolervaringen voorkomen. Het onderzoek draagt bij aan de groeiende hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek naar de negatieve gevolgen van veelvuldig frisdrank- en energiedrankgebruik onder jongeren.
Veel Slowaakse jongeren slaan regelmatig het ontbijt over, eten te weinig groente en fruit, en drinken juist wel veel frisdrank en energiedrankjes. Tegelijk is er steeds meer bewijs dat de consumptie van deze dranken in de adolescentiefase samenhangt met een breed scala aan gezondheids- en gedragsproblemen. HolubÃÂiková wilde met haar onderzoek bijdragen aan een beter begrip van de relatie tussen lichaamsbeeld, eetgewoonten, gezondheid en gedragsproblemen zoals spijbelen, vechten en pesten. Ze had daarbij speciaal aandacht voor het gebruik van fris- en energiedranken binnen de context van familie en school.
De promovenda concludeert onder andere dat er een verband bestaat tussen frequente frisdrankconsumptie en agressief gedrag. Jongeren die dagelijks frisdrank drinken, hebben meer kans betrokken te worden bij pesten en vechten. Dat geldt voor jongens én meisjes in alle leeftijdsgroepen, uit arme en welgestelde gezinnen. Desgevraagd gaven deze jongeren ook vaker aan zich nerveus en prikkelbaar te voelen. Holubcikova denkt dat dit kan komen door het nuttigen van veel suiker, cafeïne en andere ingrediënten in deze fris- en energiedranken.
HolubÃÂiková adviseert ouders en verzorgers om de eetgewoonten van hun kinderen in de adolescentie beter te volgen. Ook moeten mensen volgens haar beter geïnformeerd worden over de negatieve gevolgen van het veelvuldig consumeren van frisdrank en energiedrankjes. Het aanpakken van probleemgedrag, ongezonde eetgewoonten en een negatief lichaamsbeeld kan een belangrijke bijdrage leveren aan de toekomstige gezondheid van deze jongeren.
Jana HolubÃÂiková (1985) studeerde Psychologie aan de Comenius universiteit van Bratislava, Slowakije. Zij verrichtte haar onderzoek binnen een samenwerkingsverband van de Safarik Universiteit, Košice, Slowakije, en de afdeling sociale geneeskunde het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd betaald door de Slovak Research and Development Agency. HolubÃÂiková is als onderzoeker verbonden aan de Safarik University in Kosice, Slowakije.
Proefschrift: Eating habits, body image and health and behavioural problems of adolescents. The role of school and family context.