24e Folia Orthica symposium ‘chronisch medicijngebruik’; pleidooi voor personalized medicine.

24e Folia Orthica symposium ‘chronisch medicijngebruik’; pleidooi voor personalized medicine.

19 september 2016 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

In totaal lijden in Nederland 5,3 miljoen mensen aan een chronische ziekte, vertelde drs. Anna Kruyswijk, een van de dagvoorzitters van dit jaarlijks symposium voor gezondheidsprofessionals. Miljoenen mensen maken dan ook dagelijks structureel en chronisch gebruik van medicijnen.

Door de vergrijzing, de toename van chronische ziekten en het ontwikkelen van richtlijnen is het medicijngebruik enorm gestegen. NSAID’s, statines, maagzuurremmers, bètablokkers, antibiotica en metformine zijn de meest gebruikte.  Diverse sprekers lieten zien dat het chronisch gebruik van medicijnen ook risico’s met zich meedraagt en onder andere kan leiden tot overbelasting van organen, verstoringen van het darmmicrobioom en nutriëntentekorten.

Medicijnen die voorheen alleen op voorschrift van de arts beschikbaar waren, zijn nu als zelfzorgmiddel verkrijgbaar, maar ze zijn zeker niet onschuldig. Er is geen geneesmiddel zonder bijwerkingen, interacties en depletierisico. De bijwerkingen van medicijn kunnen elkaar bovendien versterken. Dit is een belangrijk aandachtspunt bij ouderen waarbij polyfarmacie veel voorkomt. Zo kunnen medicijnen het val- en fractuurrisico verhogen en de kans op osteoporose vergroten. Het is nodig om het medicatiegebruik aan te passen aan de leeftijd en bij te sturen om de kwaliteit van leven te optimaliseren.

Op het symposium dat op 15 september jl. in De Flint plaatsvond en waar zo’n 400 gezondheidsprofessionals aanwezig waren, werd één ding al heel snel duidelijk; we zijn allemaal anders. Darmen en lever werken bij elk individu anders waardoor geneesmiddelen verschillend opgenomen en verwerkt worden. Meer aandacht hiervoor kan de effectiviteit vergroten en de kans op ongewenste bijwerkingen verkleinen. Daarnaast bleek uit de ervaringen van diverse sprekers dat een aangepaste voeding en leefstijl in veel gevallen kan helpen de kwaliteit van leven te verbeteren en soms zelfs het medicijngebruik terug te dringen.
‘De ideale volgorde in benadering van zieke mensen begint met het bijsturen van voeding, omgevingsinvloeden en lifestyle. Daarna behandeling met natuurlijke middelen en suppletie in een veilige dosering en pas dan geneesmiddelen en medische behandelingen’, zo luidt de take home message van  drs. Anna Kruyswijk.
 


Dit bericht delen: