De vierde druk van het boek Evidence-based diëtetiek is verschenen

De vierde druk van het boek Evidence-based diëtetiek is verschenen

20 maart 2024 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Recent is de vierde en geheel herziene druk van het boek Evidence-based diëtetiek, principes en werkwijze verschenen. Dit boek beschrijft de vijf stappen van evidence-based werken, de toegevoegde waarde van practice-based evidence en het registreren van het diëtistisch zorgproces. Zestien auteurs, diëtist en/of onderzoekers, docent of hoogleraren in Nederland en Vlaanderen hebben hieraan hun bijdrage geleverd.

Evidence-based diëtetiek

Evidence-based diëtetiek is een belangrijk onderdeel van het diëtistisch zorgproces. Het is een transparante beroepsuitoefening waarbij het verlenen van professionele voedingszorg gebaseerd is op informatie uit het best beschikbare bewijs, de kennis en ervaringen van de diëtist en de waarden en voorkeuren van de patiënt. Door deze gestructureerde aanpak komt de diëtist samen met de patiënt tot de best passende behandeling.

Vijf stappen

Deze vierde druk van Evidence-based diëtetiek; principes en werkwijze gaat in op de vijf stappen van evidence-based diëtetiek. Iedere stap is uitgewerkt in een apart hoofdstuk:
• Stap 1. formuleren van een beantwoordbare vraag (PICO),
• Stap 2. zoeken en selecteren van bewijs,
• Stap 3. beoordelen van bewijs,
• Stap 4. implementeren,
• Stap 5. evalueren.
Ook wordt aandacht besteed aan het registreren van behandelgegevens tijdens het diëtistisch zorgproces en aan het belang van practice-based evidence.

Auteurs en redactie

De auteurs die meegeschreven hebben, hebben veel kennis en ervaring op het gebied van evidence-based diëtetiek. Ze werken als diëtist of zijn betrokken bij toonaangevende onderzoeken op voedingsgebied, werkzaam in academische ziekenhuizen en/of als docent of hoogleraar in Nederland of Vlaanderen. De redactie bestaat uit Majorie Former-Boon, Jolanda van Duinen en Caroelien Schuurman.

Over het boek

Het boek is bedoeld voor diëtisten in de eerste- en tweedelijnszorg en voor studenten. Laat dit boek je leidraad zijn als je je professionele zorg aan cliënten wilt verbeteren.
Een must have voor elke diëtist!’, aldus Harriët Jager-Wittenaar, Bijzonder hoogleraar Diëtetiek en transmurale voedingszorg, Radboudumc.

Op de website van Bohn Stafleu van Loghum staat de inhoudsopgave en het eerste hoofdstuk van het boek. Het boek Evidence-based diëtetiek is ook te bestellen bij alle (online) boekhandels
ISBN:9789036829359 en kost € 45,00.


Dit bericht delen: