Leefstijlaanpassingen zijn nodig in artrosezorg

Leefstijlaanpassingen zijn nodig in artrosezorg

26 maart 2024 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening. De negatieve gevolgen hiervan zijn groot, zowel voor de patiënt (bijv. beperkingen in het dagelijks leven) als voor de maatschappij (bijv. hoge zorgkosten). Het is daarom belangrijk om artrose in een vroeg stadium te herkennen en te behandelen. Leefstijlaanpassingen in de vorm van meer bewegen en gewichtsverlies zouden de eerste stappen in de behandeling moeten zijn, alleen worden deze nog niet optimaal ingezet. Dat concludeert Sjouke Bouma in haar proefschrift.

Samenwerking zorgprofessionals

Sjoukje Bouma heeft onderzoek gedaan naar de ervaringen van zorgprofessionals met het inzetten van leefstijlaanpassingen als behandeling van artrose. In het eerste deel werd onderzocht welke factoren zorgprofessionals hiervan weerhouden. De drie meest genoemde factoren waren: (1) organisatie van het Nederlandse zorgstelsel; (2) auditbeleid binnen de organisatie; en (3) leefstijlklimaat binnen de Nederlandse samenleving.

Samenwerking zorgprofessionals

In het tweede deel werd onderzocht welke strategieën gebruikt kunnen worden om de inzet van leefstijlaanpassingen als behandeling van artrose te verbeteren. Het belangrijkste bleek om onderlinge relaties tussen betrokkenen te verbeteren. Dit toont het belang van een goede samenwerking tussen alle betrokken professionals binnen en buiten de gezondheidszorg.

Leefstijlaanpassingen

Dit proefschrift laat zien dat zorgprofessionals zich bij het inzetten van leefstijlaanpassingen bij artrose vooral gehinderd voelen door maatschappelijke factoren en niet zozeer door persoonlijke factoren. Om de zorg voor patiënten met artrose te verbeteren is het niet alleen belangrijk dat professionals goed samenwerken, maar ook dat er op landelijk niveau veranderingen worden doorgevoerd.

Proefschrift: Lifestyle-related treatment modalities in hip and knee osteoarthritis care, A mixed-methods investigation of implementation determinants and strategies among healthcare professionals,

drs. S.E. (Sjoukje) Bouma, 27 maart 2024

Faculteit: Medische Wetenschappen / UMC Groningen

Bron: www.rug.nl


Dit bericht delen: