Koffie drinken verlaagt de kans op sterfte bij darmkanker

Koffie drinken verlaagt de kans op sterfte bij darmkanker

13 februari 2024 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Onderzoekers hebben een sterk verband gevonden tussen meer koffiedrinken en minder kans op sterfte bij darmkanker. Drie tot vijf kopjes koffie per dag vergroot de kans op overleving bij darmkanker. Dat blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek dat mogelijk is gemaakt door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Over darmkanker

Elk jaar wordt bij ongeveer 12.000 mensen in Nederland darmkanker vastgesteld. Het is een van de meest voorkomende soorten kanker in binnen- en buitenland. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het aantal mensen dat langer leeft na de diagnose darmkanker neemt toe. Bij ongeveer 20 tot 30 procent van deze mensen komt de ziekte terug. Het is daarom belangrijk om de kans op terugkeer van darmkanker te verkleinen.

Onderzoek in Wageningen

Het onderzoek naar koffie en darmkanker is uitgevoerd door een onderzoeksteam onder leiding van prof. dr. ir. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte bij Wageningen University & Research. Voor het onderzoek is informatie van meer dan 1.700 mensen met darmkanker onderzocht uit de langlopende studie COLON.

Uit het onderzoek blijkt dat deelnemers die meer dan 4 kopjes koffie per dag dronken – in vergelijking met deelnemers die minder dan 2 kopjes per dag dronken – 32 procent minder kans hadden op terugkeer van darmkanker na behandeling. Daarnaast hadden ze minder kans op sterfte bij darmkanker, waarbij blijkt dat 3 tot 5 kopjes per dag het beste zijn om die kans te verkleinen.
Er zijn meer studies nodig om het mechanisme te begrijpen waarmee koffieconsumptie de prognose van darmkanker kan verbeteren.

Hoopgevend perspectief

Koffie is een populair drankje. Dat meer koffiedrinken kan helpen bij darmkanker is hoopgevend. Het is een maatregel die voor veel mensen makkelijk te halen is. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds benadrukt dat meer onderzoek nodig is om beter te begrijpen hoe koffie de kans op overleving na diagnose darmkanker kan verbeteren. Het is ook nodig om meer te ontdekken over koffie in relatie tot andere soorten kanker en andere ziektes voordat zij richtlijnen kan maken voor het drinken van koffie.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: ‘Onze voeding heeft meer invloed op kanker dan we denken. Eerder hebben we gezien dat er sterk bewijs is dat koffie de kans op lever- en baarmoederkanker verkleint. Dat er ook een sterk verband is tussen koffie en de overleving van darmkanker is goed nieuws. Wij drinken in Nederland graag koffie, dus meer koffiedrinken is voor veel mensen haalbaar. Wij blijven dit onderzoeken om iedereen te helpen met richtlijnen voor gezonde voeding en leefstijl.’

Artikel: Oyelere, A.M., Kok, D.E., Bos, D., et al. Coffee consumption is associated with a reduced risk of colorectal cancer recurrence and all-cause mortality. Int J Cancer. 2024; 1-10. DOI: 10.1002/ijc.34879

Bron: Persbericht WKOF, 13 februari 2024


Dit bericht delen: