Financiële prikkel helpt werknemers af te vallen

Financiële prikkel helpt werknemers af te vallen

9 april 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

Uit onderzoek van het American College of Physicans gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Internal Medicine in april blijkt dat financiële prikkels kunnen leiden tot meer gewichtsverlies bij obese werknemers. Ook het afvallen als groep heeft meer effect dan individuele triggers.

Aan het onderzoek namen 105 werknemers met een BMI tussen de 30-40 kg/m2 deel. De deelnemers werden verdeeld in drie groepen.
Individuen in de controlegroep kregen toegang tot het Weight-control Informatie Netwerk van het Nationaal Instituut voor en Maag-, en Nierziekten. Tevens waren zij ingepland voor maandelijkse weegmomenten. De tweede groep kreeg toegang tot dezelfde website en werd beloofd dat zij gedurende 24 weken elke maand honderd dollar kregen als zij hun streefgewicht behaalden.
De derde groep werd verdeeld in teams van vijf personen. Elk team zou maandelijks vijfhonderd dollar krijgen als zij als groep hun doel ten aanzien van het gewichtsverlies hadden behaald. Zij moesten dit bedrag dan onderling verdelen. In week 24 en week 36 werden de metingen verricht.

Resultaten
In de periode van 24 weken verloren de deelnemers in groep twee drie kilo meer gewicht dan de controledeelnemers. Deelnemers in groep drie verloren nog meer gewicht, in totaal 4,5 kilo, dan de controlegroep (gemiddelde verschil tussen de groepen, 4,4 kg [95% BI, 2,0 tot 6,7 kg], P <0,001) en individuele deelnemers (gemiddelde verschil tussen de groepen, 3,2 kg [CI, 0,9 tot 5,5 kg], P = 0,008).
Twaalf weken na afloop van de interventie was het gewichtsverlies van de groepsdeelnemers groter dan de controlegroep (gemiddelde verschil tussen de groepen, 2,9 kg [CI, 0,5 tot 5,3 kg], P = 0,016), maar niet groter dan de individuele deelnemers uit groep 2 (gemiddelde verschil tussen de groepen, 2,7 kg [CI, 0,4 tot 5,0 kg], P = 0,024).
Het nadeel van deze interventie was de korte follow-up.
 
 


Dit bericht delen