Gevolgen van meer plantaardige voedingspatronen op de eiwitinname van ouderen

Gevolgen van meer plantaardige voedingspatronen op de eiwitinname van ouderen

21 november 2024 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Wat zijn de consequenties voor de eiwitinname als oudere volwassenen verschuiven van een dierlijk naar een meer plantaardig voedingspatroon? Uit een simulatiestudie van het RIVM op basis van de VCP 2019-2021 blijkt dat oudere volwassenen bij een vegetarisch voedingspatroon voldoende eiwitten binnenkrijgen. Bij een veganistisch voedingspatroon wordt de inname ontoereikend. Dit komt door te lage eiwitinname, verminderde verteerbaarheid en suboptimale aminozuursamenstelling in veganistische producten.

Opzet simulatiestudie

Een duurzamer dieet met minder dierlijke producten heeft een lagere ecologische impact, maar kan leiden tot een lagere eiwitinname en lagere kwaliteit van eiwitten. De mate waarin de overstap naar meer plantaardige diëten de adequaatheid van eiwitinname bij oudere volwassenen beïnvloedt, wordt in deze studie bestudeerd.

De studie getiteld “Een veganistisch dieetpatroon wordt geassocieerd met een hoge prevalentie van onvoldoende eiwitinname bij oudere volwassenen; een simulatiestudie” onderzoekt hoe een veganistisch dieet de eiwitinname bij oudere volwassenen beïnvloedt. Het onderzoek, uitgevoerd door Jos W. Borkent en collega’s van het RIVM, gebruikte gegevens van de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling 2019-2021 van zelfstandig wonende oudere volwassenen (leeftijd ≥65 jaar, n = 607). De studie simuleerde de effecten van verschillende plantaardige diëten (flexitarisch, pescotarisch, vegetarisch en veganistisch) op de beschikbaarheid van eiwitten. Voedselconsumptiegegevens werden verzameld via twee 24-uurs dietary history methodes per deelnemer. De beschikbaarheid van eiwitten werd uitgedrukt in totale eiwitinname, verteerbare eiwitten en bruikbare eiwitten (gebaseerd op de verteerbaarheid gecorrigeerde aminozuurscore). Het percentage onder de geschatte gemiddelde behoefte (EAR) voor bruikbare eiwitten werd beoordeeld met behulp van een aangepaste EAR.

Resultaten

Vergeleken met de oorspronkelijke voeding (ongeveer 62% dierlijk), nam de bruikbare eiwitinname met ongeveer 5% af in de flexitarische, pescotarische en vegetarische scenario’s. In het veganistische scenario waren zowel de totale eiwitinname als de bruikbare eiwitten lager, wat leidde tot bijna 50% minder bruikbare eiwitten vergeleken met de oorspronkelijke voeding. In het oorspronkelijke voedingspatroon voldeed de eiwitinname van 7,5% van de mannen en 11,1% van de vrouwen niet aan de EAR. Dit nam iets toe in de flexitarische, pescotarische en vegetarische scenario’s. In het veganistische scenario had 83,3% (beide geslachten) een eiwitinname onder de EAR.

Eiwitconsumptie

De onderzoekers concluderen dat door het vervangen van dierlijke eiwitbronnen door plantaardige voedingsproducten bij oudere volwassenen zowel de totale eiwitinname als de kwaliteit van eiwitten vermindert, zij het minimaal in niet-veganistische plantaardige diëten. Voor een veganistisch voedingspatroon is het risico op een onvoldoende eiwitinname aanzienlijk.

Link naar het artikel

Bron: Nieuwsbrief RIVM, 21-11-2024


Dit bericht delen: