Kinderen die dagelijks limonade drinken worden dik

Kinderen die dagelijks limonade drinken worden dik

10 september 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Kinderen van 5 jaar die dagelijks 1 of meer glazen gezoete fris- of fruitdrank krijgen, hebben vaker ernstig overgewicht (boven het 95e percentiel) dan vergelijkbare kinderen die minder vaak frisdrank drinken. Als kinderen in hun kleutertijd meer gezoete dranken krijgen, komen ze meer aan.

Dat concluderen Mark DeBoer en collega’s in Pediatrics (2013; epub 5 augustus). Kinderartsen en ouders zouden de consumptie van gezoete drankjes moeten ontmoedigen om ongezonde gewichtstoename bij jonge kinderen te voorkomen.

In een representatieve steekproef van 9600 in 2001 geboren kinderen bekeken de onderzoekers in drie rondes de samenhang tussen het gebruik van suikerhoudende dranken (van Cola en Gatorade tot gezoete vruchtensapjes) en de BMI van de kinderen. In de steekproef had 17% van de kinderen op 4- en 5-jarige leeftijd overgewicht, en was rond 16% obees. Ongeveer 11% kreeg volgens opgaaf van de moeder elke dag ten minste een glas (0,25 l) met suiker gezoete drank.

Eerder onderzoek onder kleuters kwam tot tegenstrijdige bevindingen over het verband tussen suikerhoudende dranken en gewichtstoename, maar recente studies onder adolescenten wijzen, aldus de onderzoekers, in eenzelfde richting.

Bron: www.ntvg.n Gepubliceerd op: 09-09-2013 Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1874


Dit bericht delen: