Kleinere hapjes hebben meer invloed op voedselinname dan afleiding

Kleinere hapjes hebben meer invloed op voedselinname dan afleiding

29 januari 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Al eerder is aangetoond dat mensen minder eten als zij kleine hapjes eten en juist meer eten als zij zijn afgeleid. Uit onderzoek van Dieuwerke Bolhuis aan de Universiteit Wageningen gepubliceerd op Plos One dat blijkt nu dat mensen die kleinere hapjes nemen nog steeds minder eten als zij afgeleid zijn.

53 deelnemers ondergingen zes experimenten. Zij kregen tomatensoep op verschillende dagen; grote happen, kleine happen of mochten zelf de grootte van hun hap soep bepalen. Bij de helft van de experimenten stond de televisie aan om de deelnemers af te leiden. Om te zorgen dat de deelnemers zich tijdens het eten concentreerden op de televisie werd vooraf gezegd dat er na het filmpje vragen beantwoord moesten worden.
 
Zoals verwacht werd er het meest gegeten met grote happen en terwijl de televisie aanstond. Dit is een risicofactor voor overconsumptie. Als er kleine hapjes werden gegeten, werd er tot 30% minder soep geconsumeerd in vergelijking met het experiment waarbij grote happen werden genomen, ook terwijl de televisie aanstond.
Het maken van kleine hapjes door de voedingsindustrie zou volgens Bolhuis mogelijk helpen tegen overeten en het obesitasprobleem.

Artikel in PlosOns


Dit bericht delen: