Kwart van de Nederlanders komt aan tijdens coronacrisis en 42% probeert af te vallen

Kwart van de Nederlanders komt aan tijdens coronacrisis en 42% probeert af te vallen

1 februari 2021 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Nieuw onderzoek door Ipsos in 30 landen laat zien dat bijna een derde (31%) van de wereldbevolking is aangekomen tijdens de coronapandemie en dat 45% van de ondervraagden nu bezig is met afvallen. In Nederland is 1 op de 4 mensen (27%) aangekomen en zijn er 4 op de 10 (42%) bezig om de kilo’s weer kwijt te raken. Gemiddeld zijn de Nederlandse ondervraagden 5,6 kilo aangekomen. Slechts 13% verliest gewicht tijdens de coronacrisis.

Verband tussen coronasymptomen en gezondheid

6 op de 10 Nederlanders (61%) denkt dat er een verband bestaat tussen overgewicht en de heftigheid waarmee mensen coronasymptomen ondervinden. 20% denkt dat dit niet het geval is. Wereldwijd denkt bijna de helft dat er een verband bestaat (45%).

Coronasymptomen aanpakken

Nederlanders denken dat verschillende manieren zullen helpen om de coronasymptomen te verminderen. Zo denkt 1 op de 3 (34%) dat regelmatig bewegen zal helpen; 34% denkt dat afvallen dit zal doen; een kwart (23%) denkt dat stoppen met roken de symptomen zal verminderen; 31% denkt dat vitamine D-supplementen dit zullen doen; en als laatste denkt 5% van de Nederlandse bevolking dat het opgeven van alcohol zal helpen.

Afvallen om coronasymptomen te minimaliseren

Nederlanders willen het meest afvallen door gezonder te eten, maar zonder te diëten (70%). Hiermee staan wij bovenaan de lijst met andere landen. 31% van de Nederlandse bevolking wil wel afvallen door te diëten of minder te eten. Hiernaast wil de helft (50%) van de ondervraagde Nederlanders afvallen door meer te gaan sporten. Ook willen we afvallen door minder suiker (58%), minder calorieën (26%) en minder koolhydraten te gebruiken (33%), en minder alcohol te drinken (18%). Daarnaast denkt bijna de helft van de Nederlanders (46%) dat goedkoper gezond voedsel meer zal bijdragen om af te vallen.

Andere bevindingen

Wereldwijd denkt 45% dat er verband bestaat tussen overgewicht en ernstige coronasymptomen. In Peru denken 8 op de 10 mensen dat dit zo is (82%). Duitsland staat onderaan de lijst met 27%. 2 op de 10 mensen wereldwijd zijn afgevallen tijdens de coronapandemie. Maleisië staat bovenaan met 36%, Japan onderaan met 9%.

Meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking is minder gaan sporten tijdens de pandemie (27%). Dit is iets meer dan het wereldwijde gemiddelde van 23%.

Waar bijna 8 op de 10 Chinezen (78%) denkt dat regelmatig bewegen zal helpen tegen de coronasymptomen, denkt maar 6% dat afvallen dit zal doen.

7 op de 10 Nederlanders (71%) wil kilo’s kwijt die niet gerelateerd zijn aan de coronapandemie. Wereldwijd is dit 62%.

Het Ipsos-onderzoek

De gegevens voor dit onderzoek zijn verzameld via Ipsos Global Advisor van 23 oktober tot 6 november 2020. In deze periode zijn er in totaal 22.008 interviews uitgevoerd onder volwassen consumenten.

Het onderzoek is wereldwijd uitgevoerd in 30 markten via het Ipsos Online Panel systeem: Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, Chili, China, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Hong Kong, Hongarije, India, Israël, Italië, Japan, Maleisië, Mexico, Nederland, Peru, Polen, Rusland, Saoedi-Arabië, Singapore, Spanje, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zweden, Turkije en de Verenigde Staten.

Het volledige rapport: Bailey P., Purcell S., Calvar J. et al. (2021). Diet & health under COVID-19. Onderzoeksbureau Ipsos, Amsterdam.

Bron: https://www.ipsos.com/nl-nl/gewicht-corona


Dit bericht delen: