Licht overgewicht verlaagt kans op vroegtijdige dood

Licht overgewicht verlaagt kans op vroegtijdige dood

5 januari 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Personen met een BMI tussen de 25 en 35 hebben een lagere kans om vroegtijdig te sterven dan mensen met een gezond gewicht. Dat blijkt uit een meta-analyse door Katherine Flegal e.a. gepubliceerd in JAMA van deze week. Zij includeerden 97 studies waaraan in totaal ongeveer 2,9 miljoen volwassenen deelnamen, afkomstig uit de VS, Canada, Europa, Australië, China, Japan, Brazilië, Israël, India en Mexico.

De onderzoekers verdeelden de mensen onder in gezond gewicht (BMI 18,5-25), overgewicht (BMI 25-30) en vetzucht (BMI >30). De laatste categorie was weer onderverdeeld in klasse 1 (BMI 30-35) en 2 (BMI >35). Uit de resultaten bleek dat mensen met overgewicht 6 procent minder kans hadden om vroegtijdig te komen overlijden dan mensen met een gezond gewicht. Zelfs de mensen met klasse 1 vetzucht hadden een 5 procent lagere kans om eerder te overlijden. Pas bij een BMI van boven de 35 stijgt de kans om vroegtijdig te sterven, met 29 procent.

Verklaringen
Verklaringen voor deze verrassende resultaten zouden volgens de onderzoekers kunnen zijn, dat mensen met overgewicht vaker onder controle staan bij de dokter en daardoor eerder in het ziekenhuis belanden als er iets ernstigs aan de hand is. Ook zijn er aanwijzingen dat een klein beetje lichaamsvet een beschermend effect heeft op hart- en bloedvaten. Als laatste opperen de Amerikanen dat de energiereserve die mensen met overgewicht hebben, hen wellicht een voordeel oplevert onder bepaalde omstandigheden.
 De Body Mass Index is volgens de onderzoekers geen perfecte maatstaf om de kans om mortaliteit te voorspellen. Ook wordt gesuggereerd dat de categorisering van een ‘normale’ BMI (18.5 tot 24.9) zou moeten worden herijkt, waarbij een BMI van 18.5 misschien wel als ‘te dun’ moeten worden geclassificeerd.

Reacties
Twee commentatoren, Steven Heymsfield en William Cefalu, stellen in hetzelfde nummer van JAMA identieke verklaringen voor. Zij concluderen verder dat kennelijk niet alle patiënten met overgewicht, ‘zeker als ze chronisch ziek zijn’, zouden moeten afvallen. Het vaststellen van een BMI zou volgens hen slechts een eerste stap moeten zijn naar een meer omvattende risico-evaluatie.
Inmiddels heeft de studie van Flegal e.a. internationaal voor veel commotie gezorgd. De vicevoorzitter van het Britse Royal College of Medicine, John Wass, liet tegenover de BBC weten: ‘Heeft u ooit een 100-jarige gezien met overgewicht? Het antwoord is zeer waarschijnlijk nee.’ En de bekende hoogleraar Walter Willett (Harvard School of Public Health) kwalificeerde het onderzoek als ‘nog grotere onzin dan de studie die dezelfde groep in 2005 publiceerde’.

Bronnen: JAMA, medischcontact.nl, nu.nl 


Dit bericht delen: